Leonid Volkov a spus că nimeni nu-l poate înlocui pe Aleksei Navalnîi, dar „toată lumea” o vede pe soția acestuia, Iulia Navalnaia, drept noul lider „carismatic” al mișcării de opoziție, deși „ea nu a vrut niciodată să fie în acest rol public”.
Volkov a adăugat că moartea prietenului său lasă „o rană deschisă în inimile noastre”, precizând că „întotdeauna am știut că luptăm împotriva unui dictator nebun, fascist, care nu recunoaște nicio linie roșie”.
Prietenul și aliatul lui Navalnîi a declarat la BBC că Putin „ucide mii de oameni”, indiferent dacă îi sunt adversari politici acasă, în Europa sau în Ucraina.
În condițiile în care nu există „un truc magic” care ar putea înlătura regimul rus, Leonid Volkov a cerut aliaților occidentali să trimită mai multe arme în Ucraina și să nu ia în considerare negocierile cu Rusia, în ciuda progreselor sale recente.
„Putin joacă la cacealma pentru a se prezenta mult mai puternic decât este, sperând că va fi suficient pentru a forța Ucraina și aliații săi occidentali să intre în negocieri. Nu vă lăsați păcăliți. Trebuie menținută o presiune militară, economică și politică, atât din interior, cât și din exterior asupra lui Putin”, a avertizat Leonid Volkov.
„Dacă există 50 de lucruri pe care le putem face, trebuie să le facem pe toate, pentru că dacă facem 49, nu este suficient. Asta pentru că ne aflăm în fața celei mai mari amenințări la adresa lumii din ultimii 80 de ani”, a continuat Leonid Volkov.
Atacat cu un ciocan în fața casei
Fost apropiat al lui Alexei Navalnîi, Leonid Volkov a fost atacat cu un ciocan pe 12 martie la Vilnius, în Lituania. În urma atacului a suferit o fractură de braț și alte răni.
„Mesajul din spatele atacului a fost: «Știm unde locuiești, te putem ucide, suntem cu ochii pe tine»”, spune Leonid Volkov.
Acesta aproape că pare surprins că oamenii au făcut tam-tam cu privire la modul în care a fost atacat violent în apropierea casei, deși, pentru siguranță, locuiește în afara Rusiei de ani de zile.
Trei persoane au fost arestate luna trecută în urma incidentului despre care șeful de personal al lui Navalnîi crede că a fost ordonat de regimul președintelui Vladimir Putin.
Nu se pune problema ca el să renunțe la munca pentru Fundația Navalnîi, să insiste pentru sancțiuni mai puternice împotriva aliaților lui Putin, să dezvăluie corupția din regim, să caute să exploateze orice slăbiciune a Kremlinului și să construiască un sprijin politic.
Dar activiștii ruși de opoziție trăiesc zilnic în pericol. Alexei Navalnîi nu a fost prima victimă a luptei politice împotriva regimului represiv al lui Vladimir Putin. S-ar putea să nu fie ultimul, conchide BBC.
FOTO: Hepta