La 23 aprilie, Cabinetul de Miniștri al Letoniei a adoptat reguli privind standardul de stat al educației de bază și programele eșantion. Acest document prevede eliminarea treptată a limbii ruse din lista limbilor care pot fi studiate în școli ca a doua limbă străină.
Școlarii care au ales limba rusă ca a doua limbă străină înainte de 1 septembrie 2025 vor putea să o studieze în continuare până la absolvire.
După acest termen, se va putea alege ca a doua limbă străină din clasa a V-a doar una dintre limbile statelor membre UE, Spațiului Economic European și ale altor țări cu care există acorduri interguvernamentale relevante privind educația. Limba rusă nu este inclusă în această listă.
Școlarii care în prezent studiază limba rusă și nu doresc să continue pot pur și simplu să renunțe la această materie.
„Aceasta este o veste bună, în sfârșit!”, a comentat decizia premierul leton Evika Silinia.
Rusa, predată și din cauza lipsei de profesori de alte limbi
În teorie, copiii pot studia franceză, germană și alte limbi ca a doua limbă străină, dar în practică, rusa este predată cel mai adesea deoarece nu există destui profesori de alte limbi în școli.
Potrivit Ministerului Educației și Științei, limba rusă este predată ca a doua limbă străină în aproape jumătate din școlile letone. Unele instituții de învățământ nu oferă o alternativă la limba rusă.
Perioada de tranziție – limba rusă va fi, în sfârșit, înlocuită treptat, și nu deodată, de germană, franceză, spaniolă și așa mai departe – este justificată de faptul că este necesară formarea cadrelor didactice, care în prezent sunt deficitare.
Obiecțiile nu au fost luate în considerare
A existat un număr neobișnuit de mare de obiecții la planul Departamentului Educației. Pe parcursul a două săptămâni, au fost primite peste 300 de apeluri de la persoane și reprezentanți ai diferitelor asociații, majoritatea fiind îndreptate împotriva abandonării treptate a limbii ruse ca a doua limbă străină în școlile primare.
Toate aceste obiecții au fost strânse și atașate proiectului de hotărâre a guvernului, adică miniștrii au avut ocazia să se familiarizeze cu această opinie. În tabelul de lângă obiecții însă era indicat „neluat în considerare”.
Principalele motive ale dezacordului au fost că copiii nu ar trebui să fie limitati în învățarea limbii lor materne și ar trebui să decidă singuri ce limbă să învețe.
De asemenea, s-a subliniat că abandonarea limbii ruse din motive politice este inacceptabilă.
Pe 15 februarie, Curtea Constituțională letonă a decis că norma legii imigrației privind promovarea obligatorie a unui test de limbă pentru cetățenii Rusiei și declararea sursei de venit a acestora sunt constituționale.
FOTO: Profimedia