„Tin minte ce nenorocire a fost la stabilizarea din ’46”
Oamenii ajunsi la o varsta respectabila isi amintesc prea bine ce s-a intamplat in 1946, cand comunistii au hotarat sa faca stabilizarea. „Aveam vreo 15 ani, dar tin minte ce nenorocire a fost. N-aveai voie sa schimbi decat o anumita suma, indiferent cati bani aveai”, ne-a povestit Constantin Preda (foto) din localitatea valceana Valea Babei. Acum in varsta de 73 de ani, nea Tica Preda – cum ii spun apropiatii – isi aminteste: „Treaba asta s-a facut asa, fara sa anunte pe nimeni. in mijlocul noptii s-a dat decretul. A doua zi, te trezeai sarac. si erau unii care au pierdut o avere. Care a fost mai slab de inger, n-a rezistat”.
in 2005, dupa aproape 60 de ani de la stabilizare, lucrurile stau altfel si valceanul nostru chiar ne linisteste: „Acum nu mai pierzi nici un ban, pentru ca, vezi dumneata, denominarea-i una, stabilizarea-i alta”.
Melodie pentru banii noi
Dupa ce s-au facut cunoscuti cu piesa „Sexy Base” in care cantau despre suvita presedintelui, grupul Spitalu’ 9 revine in atentia publicului. Noul lor cantec se intituleaza „Mieunatul leului” si este dedicat monedei nationale in varianta „grea”.
Cristi Voicu (23 de ani, student la ASE), Marius Gheorghiu (25 de ani, student la Facultatea de Muzica) si Doru Ivanov (24 de ani, absovent ASE) s-au gandit ca cel mai bine ar fi sa faca o noua lansare, cea a leului greu pe ritmuri latino. Ei avertizeaza ca utilizarea neatenta a leului greu, ar putea provoca hernie financiara… Iar teama cea mai mare a membrilor Spitalului 9 pare a fi aceea ca guvernantii ar putea uita sa taie cele patru zerouri si de la impozite si taxe… Iata cum suna refrenul: „E greu, greu, greu… e greu cu leu’ greu,/ Ce sa zic… Iubesc guvernu’ meu!/ As pleca departe undeva/ Sa nu mai platesc intretinerea!/ Vreau si eu sa-mi cumpar un BMW-u,/ Dar salariu meu este de pateu!/ Acum stiu si eu de ce ii zice greu…/ Pentru un leu muncesti din greu mereu!”
Sfaturi pentru utilizarea bancnotelor
Potrivit prof. dr. Florin Tudose, sunt cateva reguli simple care pot sa-i faca pe oameni sa nu resimta deloc efectele denominarii:
* Oamenii trebui sa stie ca banii vechi nu isi pierd puterea de cumparare;
* Ar fi bine ca bancnotele vechi si cele noi sa fie tinute separat in portofel. Exista riscul ca hartiile sa fie confundate si oamenii sa dea din buzunar lei grei pe post de lei vechi;
* Cu totii ar trebui sa fim atenti la preturi atunci cand cumparam direct din magazine;
* Cel putin un timp ar fi bine sa verificam bancnotele noi. in felul acesta ne protejam de escroci;
* Cei care au carduri sa le utilizeze din plin pentru ca acestea nu dau gres, nu produc incurcaturi.
Primii lei grei, in portofelul lui Basescu
Prima extragere de lei grei de la bancomat a fost facuta de presedintele Traian Basescu, azi-noapte, la ora 0.00. Presedintele a utilizat un card VISA la bancomatul din incinta Turnul BRD din Piata Victoriei, cea mai inalta cladire de birouri din Bucuresti. ATM-urile BRD au fost inca de ieri adaptate pentru leul nou, afisand inca din urma cu trei zile ambele valori, in lei vechi si noi. Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au fost, de asemenea, prezenti la „Noaptea Leului greu”, eveniment organizat de „Ziarul Financiar” si BRD, alaturi de alti ministri, demnitari, reprezentanti ai administratiei de stat si ai mediului de afaceri. Presedintele Basescu a putut cere bancnote de 10 lei, 50 de lei sau de 100 de lei noi, care au intrat in circulatie de azi.