Efectele crizei financiare internaţionale se resimt tot mai mult şi în România: moneda naţională şi Bursa de Valori Bucureşti sunt în cădere liberă. Euro se apropie cu paşi repezi de maximumul acestui an, după ce ieri cursul a ajuns la 3,7336 lei.
Ce înseamnă asta pentru omul de rând? Rate mai mari la bănci pentru împrumuturile în euro şi facturi mai mari. Cei mai afectaţi sunt românii care îşi primesc salariile în lei, adică… cei mai mulţi!
Numai în ultima săptămână, moneda europeană s-a apreciat cu circa 10 bani în faţa leului. Ieri dimineaţă, moneda europeană s-a vândut pe piaţa interbancară cu 3,75 lei, iar cursul oficial al Băncii Naţionale a României a ajuns la 3,7336 lei, cel mai ridicat din ultimele şase luni. Şi asta, în condiţiile în care, în urmă cu fix o lună, un euro era doar 3,5330 lei.
Şi Bursa a căzut ieri
Nici jucătorii la Bursă nu au o viaţă mai uşoară. Titlurile societăţilor de investiţii financiare au deschis ziua de ieri în scădere cu aproape 9%. Cel mai sever declin din piaţă a fost înregistrat de acţiunile companiilor din domeniul energetic, investitorii coborând cotaţiile cu 7,37%.
Cum ne afectează căderea leului
Dezastru pe capul datornicilor în euro! Un calcul simplu arată că, la 100 de euro, cei care au de achitat datorii în moneda europeană plătesc acum 373,36 lei, faţă de 353,30 lei cât plăteau în luna august.
O rată de 350 de euro s-a “scumpit” cu 18 euro, comparativ cu luna trecută, iar o casă de 100.000 de euro, cu circa 5.400 de euro! Acelaşi lucru e valabil şi în cazul celor care plătesc chiria în euro. La 500 de euro, în doar o lună, suma de plată pentru cei care îşi iau leafa în moneda naţională a crescut cu peste 100 de lei.