Euro a fost cotat miercuri la 4,7473 lei, iar în ianuarie a atins valoarea maximă de 4,7648 lei.
Leul a pierdut 2% din decembrie până acum, în urma măsurilor luate de Guvern la finale anului trecut.
Reamintim, autoritățile au adoptat Ordonanța 114, care instituie „taxa pe lăcomie”, aplicată băncilor în funcție de indicele ROBOR. De asemenea, Guvernul a instituit taxa de 2% pe cifra de afaceri în energie, una de 3% în telecomunicații și a obligat fondurile care administrează Pilonul II să aducă de acasă 800 de milioane de euro.
Executivul s-a angajat să modifice unele dintre măsurile luate, însă analiştii consultaţi de Reuters cred că leul va scădea, un euro ajungând să coste 4,795 lei.
Cum stau Cehia, Ungaria și Polonia
În schimb, coroana cehească va câştiga aproape 2% faţă de euro în anul următor, în condiţiile în care banca centrală continuă să majoreze dobânzile, pentru combaterea inflaţiei.
Banca centrală cehă a majorat dobânda de refernţă de cinci ori în 2018, la 1,75%.
Următoarea şedinţă este programată pe 28 martie, cu o zi înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană.
O încetinire a economiei în zona euro ar influenţa politica monetară a Băncii Centrale Europene, situaţie care a spori oarecum atractivitatea activelor financiare din Europa Centrală.
Încetinirea va afecta probabil şi economiile din zonă, însă creşterea Cehiei a avut o rată anuală de 2,8%. Polonia și Ungaria au însă creșteri economice de 5%.
Estimarea medie a analiştilor chestionaţi de Reuters indică o creştere a forintului cu 0,6% faţă de euro în următoarele 12 luni, iar zlotul este văzut în urcare cu 1,1%.