Un adevarat cutremur a zguduit saptamana trecuta piata valutara: moneda europeana a depasit pra-gul de 3,6 lei si se indreapta spre 3,7 lei. Pentru romani acest salt al monedei europene se va traduce, in curand, prin scumpiri la mai toate produsele, pentru ca importam masiv de la alimente pana la bunuri de consum.

La sfarsitul saptamanii trecute leul a inregistrat cea mai ridicata cota de devalorizare din ultimele 16 luni.

Vineri, moneda nationala era cotata la 3,62 lei, lucru ce a generat o adevarata isterie in lumea bancara. Cu toate acestea, exista voci care sustin ca desi leul se afla pe o panta descendenta extrem de abrupta, se intrevede o perioada ‘de revenire. ‘Dupa ce in luna iunie a atins o cota ingrijoratoare de 3,17 lei, moneda europeana a inregistrat o revenire spectaculoasa. Pericolul e ca se poate ajunge la un derapaj, mai exact la o exagerare a deprecierii monedei nationale. Eu cred ca nivelul optim e de 3,5 lei pentru un euro, explica Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Analistii economici sustin ca Banca Nationala a Romaniei a intervenit vineri pe piata interbancara pentru calmarea cursului monedei nationale. ‘Cred ca BNR a intervenit azi (n.r.- vineri, 23 noiembrie) printr-o banca locala sau straina. Nu pot sa spun insa la ce nivel a fost facuta aceasta interventie, a declarat pentru Money Channel analistul Ionut Dumitru.

In replica, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca va interveni pe piata valutara ori de cate ori e nevoie. ‘In felul acesta am procedat si in lunile de vara si vom proceda si in perioada urmatoare, a precizat Isarescu.

Un nou val de scumpiri

Daca moneda nationala continua sa se deprecieze, putem asista chiar inaintea Sarbatorilor la majorari ale preturilor alimentelor si bunurilor de larg consum, pentru ca importam masiv.

Lactatele se vor scumpi cu 15%, conservele de legume si fructe cu 40%, iar carnea cu 20%.

Inclusiv porcul de Craciun ar putea fi mai scump, pentru  ca romanii importa 70% din carnea de porc de pe piata.

Cine pierde din deprecierea leului:

– Persoanele care au contractate la banci credite in euro. Astfel, de exemplu, fata de lunile de vara, cand pentru o rata de 100 de euro era nevoie de 311 lei, acum romanii vor scoate in plus din buzunar peste 50 de lei;
– Cine are de platit vacante in strainatate va scoate mai mult din buzunar daca nu a avut inspiratia sa achite deja pretul excursiei. La fel se intampla si in cazul biletelor de avion;
– Cei care platesc abonamente la firmele de cablu, pentru ca taxele sunt percepute in moneda europeana; 
– Cei care s-au angajat sa plateasca in euro o casa sau o masina vor avea de suferit, mai ales ca cine are case de vandut sau de inchiriat va specula momentul.

 

 

Urmărește-ne pe Google News