Ministrul Muncii a comentat și anunțul privind mai multe proteste sindicale care vor avea loc în perioada următoare, pe tema legii salarizării unice. ”Dreptul la grevă este constituțional, pot face grevă. Este o decizie politică, în coaliție și legea salarizării unitare va fi așa cum este, până la capăt”, a spus Olguța Vasilescu.
Lia Olguța Vasilescu a precizat că s-au depus deja 40 de amendamente la legea salarizării unitare, în Camera Deputaților și a reiterat faptul că se dorește ca legea să intre în vigoare de la 1 iulie.
”Am mai primit 40 de amendamente, acum merg la Comisia de muncă împreună cu domnul preşedinte, Solomon, să ne uităm peste ele, să vedem dacă mai sunt scăpări şi dacă mai admitem ceva. Am stabilit ca şi strategi, şi mâine să trecem legea prin comisie, să dăm posibilitatea o săptămână Finanţelor ca să calculeze impactul încă o dată. De data aceasta, final cu amendamentele de la Senat şi cu ce mai luăm de la Camera Deputaţilor, ca săptămâna viitoare să putem să dăm votul final pe această lege. S-a făcut un calcul (în urma amendamentelor adoptate de Senat – n.r.), se depăşeşte 32 de miliarde, din cauza asta trebuie să vedem ce se întâmplă şi la Camera Deputaţilor. Le-am şi spus colegilor că sunt dispusă să susţin orice amendamente de scădere, dar nu de majorare, pentru că de majorare deja va fi foarte greu. Mai sunt unele reglaje care într-adevăr trebuie să le facem şi din cauza aceasta, înainte să intrăm pe lege, aş vrea să mai discut un pic cu colegii din Comisia de muncă”, a spus ministrul, la grupul parlamentar al PSD.
Legea salarizării unitare va fi dezbătută de deputați în comisia de muncă, care trebuie să elaboreze raportul în acest caz. Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Termenul pentru depunerea raportului este 6 iunie. Potrivit ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, nu vor mai avea loc mari modificări față de forma adoptată de Senat, astfel că proiectul va trece repede și de Camera Deputaților, pentru a ajunge la promulgare la șeful statului.
Proiectul legii salarizării a fost adoptat, săptămâna trecută, de plenul Senatului cu 85 de voturi „pentru”, 10 voturi „împotrivă” şi 12 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de act normativ.