Ministrul Muncii a participat, marți, la dezbaterile din comisia de muncă din Senat, comisie care urmează să dea raport pe proiectul de lege privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, asumat de coaliția PSD-ALDE.

„Un principiu care trebuie respectat în această lege este al sustenabilităţii financiare, noi având o anvelopă de 32 de miliarde de lei în plus până în anul 2020 şi aproximativ 43 de miliarde în plus până în anul 2022. De abia atunci considerăm noi că vor fi corectate toate inechităţile şi se va putea aplica coeficientul”, a spus în timpul dezbaterilor ministrul Lia Olguța Vasilescu.

Potrivit acesteia, legea prevede o creştere cu 56% în medie a salariilor bugetarilor, conform programului de guvernare care a fost aprobat şi de Parlamentul României, cu creşteri semnificative de peste 100% în baza piramidei salariale şi mai mici în vârf.

Ministrul a recunoscut că legea mai are nevoie de îmbunătăţiri, și a precizat că Guvernul este dispus la concesii, dar sub rezerva sustenabilităţii financiare şi să nu se schimbe fondul legii.  ”Legea salarizării unitare este asumată de 205 parlamentari şi de Guvern, care a avizat-o pozitiv cu observaţii pertinente. Nu cred că trebuie să mai convingem pe cineva de oportunitatea acestui act normativ”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Opoziția a criticat proiectul legii salarizării unitare.” Aţi evaluat, doamnă ministru, impactul pe care îl va avea suspendarea pentru anul 2023 a pensiiior de serviciu? Sau după dumneavoastră potopul! Ce se va întâmpla după 2023 când sarcina acordării acestor pensii va încărca viaţa celor care vor guverna atunci şi sper să nu aveţi cinismul că până în 2023 va mai rezolva timpul biologic problemele”, a spus senatoarea PNL Carmen Hărău, în cadrul dezbaterilor.

În replică, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu,  a precizat că, după adoptarea legii salarizării, trebuie analizată şi situaţia din sistemul de pensii. „Pensiile militare au fost îngheţate deocamdată. Sigur că ele nu vor fi îngheţate până în 2022. După ce terminăm cu salarizarea, vom intra într-o discuţie foarte aplicată pe legislaţia pensiilor din România pentru că şi acolo avem discrepanţe înfiorător de mari. Adică persoane care la ora actuală au indemnizaţia socială minimă, aşa numita pensie socială, care a ajuns acum la 520 de lei, au ajuns să fie egali cu persoane care au muncit 15 ani şi au cotizat la sistemul de stat. Este clar că trebuie să facem şi acolo corecturile pe care le-am avut şi aici”, a explicat Olguţa Vasilescu.

Sindicatele critică legea salarizării unitare: Nu mai e unitară, pentru că unii beneficiază mai mult decât celelalte

Reprezentanții sindicatelor, prezenți la ședința comisiei de muncă, au criticat proiectul de lege privind salarizarea unitară. Preşedintele CNSLR Frăţia, Leonard Bărăscu a spus că nu este de acord cu plafonarea sporurilor la 30%, pentru că ar crea dificultăţi majore de plată a personalului medical, care lucrează în gărzi și în condiții periculoase.

Un alt sindicalist, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus, la rândul lui, că legea conţine inadvertenţe, dar şi exprimări ambugui. Legea salarizării unitare nu mai este unitară, pentru că unul dintre domenii, cel al administraţiei publice locale, nu are o definiţie în sistemul grilei de salarizare, a mai atras atenția liderul Cartel Alfa.

Sindicaliștii au arătat de altfel, încă de săptămâna trecută, că este necesară în legea salarizării unitare o grilă pentru administraţia publică locală.

”Am discutat la nivelul preşedinţilor celor două comisii de muncă problema inexistenţei unei grile de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar din administraţia publică locală. Este adevărat că în proiectul de lege o asemenea grilă nu se regăseşte, asta ne nemulţumeşte, pentru că, în aceste condiţii, stabilirea salariilor pentru cei care lucrează în administraţia publică locală rămâne la discreţia ordonatorului de credit, adică a primarului sau consiliului local. Noi credem că un asemenea mod de stabilire a salariilor nu este corect şi legea ar trebui să aibă o grilă pentru administraţie publică locală”, spunea secretarul Cartel Alfa, la comisia de muncă. 

Dumitru Coarnă, de la Sindicatul Poliţiştilor spune că plafonarea sporurilor „goleşte norma de conţinut”, iar creşterea salariului de bază cu 100% ar conduce la scăderea salariilor în plată, în timp ce Cosmin Andreica, de la BNS, a arătat că proiectul de lege al salarizării unitare nu impune o salarizare unitară, pentru că o parte dintre familiile ocupaţionale beneficiază mai mult decât celelalte.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News