UPDATE: Potrivit rezultatelor publicate de CSM de marți seară, 21 martie, judecătoarea Lia Savonea a promovat interviul cu 47 de puncte din 50 posibile. Ea va promova la Secţia Penală a ÎCCJ. Cealaltă candidată, judecătoarea Lucreţia Postelnicu, a picat proba interviului şi a fost declarată respinsă.
UPDATE: Interviul pe care judecătoarea Lia Savonea îl susţine în faţa Secției pentru Judecători a CSM nu va fi transmis live. Audierea Liei Savonea se face la secret. „S-a luat această decizie pentru a elimina posibilitatea ca ceilalţi candidaţi, care urmează să intre la interviu, să audă întrebările”, precizează o sursă din CSM.
Conform Regulamentul după care funcţionează CSM, „lucrările Secţiei pentru judecători sunt, de regulă, publice. Secţia hotărăşte, cu majoritate de voturi, situaţiile în care şedinţele nu sunt publice. Şedinţele secţiei în care se soluţionează cererile privind încuviinţarea percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu cu privire la judecători ori magistraţi-asistenţi nu sunt publice.”
***
În prima etapă a concursului de promovare la ÎCCJ, comisia de examinare a evaluat hotărârile judecătoreşti pronunțate de fiecare candidat. Judecătoarea Lia Savonea, care a avut numărul de cod 1015, conform G4Media, a obţinut cel mai mare punctaj.
Cealaltă candidată declarată admisă, judecătoarea Lucreţia Postelnicu, a obţinut 39 de puncte.
Savonea a lăsat liber violatorul unei fetiţe de 13 ani
G4Media a dezvăluit că, în cazul Liei Savonea, una din cele 30 de sentinţe lăudate de comisie a fost o condamnare de 8 luni cu suspendare primită de un bărbat care a violat o fetiţă de 13 ani.
El avea 41 de ani şi era rudă cu victima. Agresiunea s-a întâmplat în vara anului 2011.
Completul de la Curtea de Apel Bucureşti, condus de Lia Savonea, a decis că a fost vorba un „act sexual consimţit”. Fapta „prezintă o anumită gravitate”, a explicat Lia Savonea, dar nici „persoana vătămată nu a înţeles să iniţieze vreun demers împotriva comportamentului avut de inculpat, minora neaducând nici măcar la cunoştinţa părinţilor cele petrecute, fapta fiind relevată abia în urma sesizărilor formulate organelor de poliţie cu ocazia dispariţiei acesteia de la domiciliu din octombrie 2012”.
În mai 2015, alături de Lia Savonea, din completul care a pronunțat această decizie a făcut parte şi Daniel Grădinaru, actualul preşedinte al CSM.
Interviul va fi despre „integritatea şi conduita candidaţilor”
Interviul pe care judecătoarele Lia Savonea şi Lucreţia Postelnicu îl vor susţine marţi e ultima probă a concursului pentru promovarea la Curtea Supremă. Conform regulamentului, în cadrul acestui interviu, Secţia pentru Judecători a CSM va evalua „aspecte referitoare la integritatea şi conduita candidaţilor”, pe baza răspunsurilor lor, dar şi a unui raport deja întocmit de Inspecţia Judiciară.
În cadrul interviul se vor mai puncta modul în care se raportează candidatul la valori precum independenţa justiţiei, motivaţia, competenţele lui umane şi sociale, dat și relaţiile de la serviciu. Şi la această ultimă probă, punctajul maxim e de 50 de puncte.
Fiecare dintre cele două candidate rămase în concurs va avea 30 de minute alocate, iar la interviu va participa şi un psiholog, rolul lui fiind consulativ.
Până acum, toate interviurile susţinute în faţa Secţiei pentru Judecători au fost publice, fiind transmise live, pe pagina CSM.
Declic: „Nu mai promovați judecători toxici!”
Ieri, comunitatea Declic a anunţat că peste 18.000 de cetățeni au semnat o petiție, intitulată „Nu mai promovați judecători toxici!”, prin care cer CSM „să nu premieze o judecătoare care a lăsat liber un violator de copii”.
Declic spune că „promovarea Liei Savonea ar însemna că CSM închide ochii în fața unei soluții îngrozitoare, prin care un judecător a ținut cu agresorul și nu cu copilul abuzat. Și asta în țara în care un copil este abuzat sexual la fiecare 6 ore”.
CSM poate opri promovarea judecătoarei și să dea, astfel, un semnal că sistemul judiciar începe să protejeze copiii împotriva prădătorilor sexuali.
Denisa Soare, coordonatorul campaniei Declic:
Demersul Declic e susținut și de ONG-urile: Asociația Dăruiește Viață, Corupția Ucide, Asociația SAMAS, Asociația Dream Project, Asociația Necuvinte, Reset, Ințiativa România, #REZISTENTA, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Asociația Evoluție în Instituție, Rezist Galați, Asociația Pe Stop, #Rezist Milano, Amprenta de Bine.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
vudejea • 22.03.2023, 14:31
Datorita legii, justitiei, au cucerit si stapanit/controlat romanii asa un vast imeperiu, timp indelungat. Se zicea ca veneau calare si plecau cu legea in mana caci oamenii acceptau cu placere stapanirea romana caci instaurau legea, oamenilor le place legea! Ce-ar mai putea sa-ti placa in batjocura asta de tara? Lege e dar cumva, in 134 de feluri, nu se aplica or se aplica arbitrar ca in vremuri medievale.Saracie si coruptie cat vezi cu ochii, sanatate-te duci cu mana rupta si pleci in lada de infectii spitalicesti, educatie-au viata mea!! Perspective nu sumbre ci inexistente. Justitia la noi nu e condusa de magistrati demni ci de magistrati politicieni. Raspunderea se disperseaza pana devine invizibila. Va zic ca in Romania nu s-a ajuns aici din intamplare or neglijenta ci cu intentie, excelent planuit si executat! Pur si simplu ne-au papat. Solutii? Nu revolutie frate...Răscoală !!! Isi bat joc de noi atata timp cat sunt lasati sa faca asta
seaman651 • 22.03.2023, 07:00
Lia Sapunea a dat examen? Pai examenul trebuia sa fie public, cu camere de luat vederi si cu tematica publicata, ca sa arate public ca nu au pus alte intreberi celorlalti participanti. Sub pretextul ca nu vor sa stie ceilalti participanti ce intrebari se pun, "magistratii" cei fara de pata si doritori de salarii mari si pensii speciale au mai comis o frauda.