Inițial, erau incluse la excepții de la aplicarea OUG 109/2011 doar Administrația de Meteorologie, datorită caracterului său strategic. Anterior, mai erau exceptate și Rasirom – regia Serviciului Român de Informații (SRI), dar și Romtehnica – companie aflată în subordinea Ministerului Apărării.

Numai că în comisii au fost introduse tot felul de amendamente care au dus la extinderea excepțiilor.

Companiile de stat nu vor mai avea management profesionist

Iar miercuri, plenul Camerei Deputaților a votat amendamentele cu excepțiile cu 157 de voturi pentru, 71 împotrivă și 4 abțineri. Mai mult, Executivul va putea da Hotărâri de Guvern prin care va hotărî exact la ce companii să aplice managementul profesionist și la care nu.

Camera Deputaților este decizională, iar legea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis. Acesta o poate reîntoarce în Parlament sau o poate ataca la Curtea Constituțională.

Zeci de excepții în energie

În lista excepțiilor se află marile companii din domeniul energetic, unele dintre acestea listate pe bursă sau în curs, care au deja management politic, dar provizoriu.

Cele mai importante sunt Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, SAPE, Conpet, Complexul Energetic Oltenia, Compania Națională a Uraniului, Oil Terminal, Uzina Termoelectrică Midia, Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, RATEN, Hidro Tarnița, Complexul Energetic Hunedoara, Transgaz și Transelectrica.

Transporturile

O altă categorie o constituie companii strategice din transporturi. Pornind de la Tarom, căreia Libertatea i-a dedicat un întreg serial, lista conține și Aeroporturi București, operatorul aeroporturilor din Otopeni și Băneasa, dar și Aeroportul Timișoara, Portul Constanța, Metrorex, Aeroportul Mihail Kogălniceanu, CFR Călători, Telecomunicații CFR, Electrificare CFR, CFR Marfă, Autoritatea Aeronautică Română sau Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR – cea care trebuie să facă autostrăzi și nu le face).

Investiții nu, politruci da

Alte companii importante de pe listă mai sunt: Compania Națională de Investiții (CNI), Cupru Min, Minvest, Antibiotice SA, Societatea Națională a Apelor Minerale, Registrul Auto Român, Romsilva, Salrom și Loteria Română.

Armament și datorii

În fine, o altă categorie o reprezintă companiile din industria de apărare, cărora Guvernul le-a șters în 2015 și o parte din datorii. Cele mai importante sunt Romarm, IOR, Romaero, Avioane Craiova, IAR SA, Șantierul Naval Mangalia, Uzina Automecanică Moreni, Uzina Mecanică Plopeni, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Cugir, Arsenal Reșița, Fabrica de Pulberi Făgăraș și Uzina Mecanică Sadu.

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News