Se spune că eşti ceea ce mănânci. De altfel, a apărut în Occident o carte cu acelaşi nume care a făcut destule furori. Mâncarea ţine de o anumită identitate, de aceea există şi ceea ce se numeşte cultură gastronomică. Încerc după anii de comunism să recuperez. M-am săturat de puii congelaţi, de creveţii vietnamezi şi de hamsii. Am mâncat într-o vară la mare atâtea hamsii prăjite de credeam că o să-mi crească solzi pe spate. Că o să luminez şi din mormânt…
M-au învăţat şi pe mine unii oameni mai deştepţi şi am început să ştiu ce să comand prin cârciumi şi restaurante. De fapt, e logic, doar nu o să îngurgitez friptură cu cartofi prăjiţi sau şniţele, ori ceea ce de obicei se găteşte în- tr-o familie, acasă. N-am ajuns la performanţele lui Pleşu, dar sunt şi eu un mic gurmand. Am învăţat bucătăria italienească la “Perche No”, la Bebe şi Tudor, dar ieri, un alt amic, Jean, m-a lăsat mască. Patronul de la “Pane e Vino” de pe Popa Nan nr. 48 mi-a dat să mănânc burrata. Hai, nu râdeţi ăştia care ştiţi! Burrata este o brânză italienească proaspătă, preparată din mozzarella şi smântână. Învelişul exterior este solid şi constă din mozzarella, iar în interior e smântână. O nebunie! Şi ca să mă dea pe spate cu tot, mi-a servit burrata cu muguri de capere! Caperele sunt fructul unui arbust mic, mediteraneean. Uite cum o mâncare simplă, bănuiesc că iniţial era apanajul celor săraci, poate fi aşa delicioasă. Nu-i, la urma urmei, o mare şmecherie: o brânză şi câţiva muguri muraţi. Dar e aşa răcoritoare şi săţioasă! Uite că alţii pot!
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro