Secole de-a rândul, de la cronicari la paşoptişti, de la Şcoala Ardeleană la generaţia interbelică, ne-am plâns că avem ghinion în istorie. Principalul argument fiind aşezarea noastră geografică, aici în bazinul carpato- danubiano-pontic, în calea năvălirilor barbare. Ba la marginea imperiilor, ba între doi coloşi antagonici. Parcă niciodată n-am fost bine aşezaţi pe hartă de mâna destinului…
Iată că istoria se răzbună, şi spun asta pentru că, din punctul meu de vedere, semnarea acordului pentru scutul anti-rachetă cu SUA este în cea mai mare parte succesul poziţiei geo-strategice a României. Pentru prima oară, geografia i-a zâmbit acestui neam!
Nu-s băsist, mă interesează exclusiv doar România. Mi-e indiferent cu cine se fotografiază Traian Băsescu – poate să o facă şi cu Mickey Mouse, în Disneyland. Important este că, pentru prima oară în istorie, avem garanţii ferme în privinţa securităţii naţionale. Suntem aliaţi cu un colos care domină planeta. Nu-i orgoliu, ci siguranţă! Oricât de pro-european şi de sceptic în privinţa americanilor sunt, am priceput şi eu: Bătrânul Continent nu ne poate apăra, doar SUA o poate face.
Meritul e, desigur, al politicii pro-americane constante, dar în primul rând al structurilor militare şi de informaţii. George Maior, directorul SRI, a stat mai mult prin America în ultimele luni, cei de la armată primesc calificative excepţionale de la United States Marine Corps, SIE al lui Mihai Răzvan Ungureanu s-a scuturat de cârtiţele ruseşti. Ca niciodată, toate instituţiile au fost la unison, au pariat şi au luptat pentru interesul naţional.
De data aceasta, în spatele lui Băsescu stă chiar Statul Naţional, aşa că nu-l pot critica!

Urmărește-ne pe Google News