Călugării sunt oameni aparte, distinşi. Spre deosebire de restul lumii, ei nu-şi sărbătoresc onomastica, ci mai degrabă Sfântul protector. Se ştie că la depunerea voturilor monahale, novicele primeşte un alt nume în locul prenumelui de naştere. Acesta e dat de naşul de călugărie şi de obicei păstrează particula prenumelui: Ioan devine Ioachint, Victor – Varsanufie, Sorin – Serafim, etc. Cum spuneam, călugării au un alt calendar al sărbătorilor personale. În Biserica Ortodoxă, ierarhia este alcătuită exclusiv din călugări. Fără familii şi mult mai virtuoşi decât restul clerului, aceştia pot cârmui Biserica, nava lui Hristos!
Nici Patriarhul Daniel nu face excepţie. E călugăr de 24 de ani, mai exact din 6 august 1987, când la Mănăstirea Sihăstria naş de călugărie i-a fost Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie. În general, Patriarhul este omagiat şi de ziua sa de naştere, dar cea mai mare dată biografică a sa rămâne 30 septembrie, când a fost ales întâistătător al ortodocşilor români. Exact acum 4 ani, ÎPS Daniel era ales Patriarh al României. Am scris despre alegeri şi împreună cu pr. Constantin Necula şi Romeo Petraşciuc am publicat o carte unică până acum în ţară: “Alegerea Patriarhului. 41 de zile ale dezinformării” (Editura Agnos, 2008).
Rămân un mare admirator al Patriarhului! Nici nu-i pot enumera realizările, aşa sunt de multe! Era nevoie de un duh nou în Biserică, iar modul energic în care s-a apucat de construcţia Catedralei Mântuirii Neamului spune tot. Din acest colţ de pagină, cu smerenie spunem şi noi: La Mulţi Ani!

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News