Nu toate meseriile sunt spectaculoase, asta-i viaţa. După umila mea părere, una dintre cele frumoase, dar ingrate meserii este cea de contabil. Calcule peste calcule, zeci de hârtii şi un birou anost, de cele mai multe ori plin de praf şi dosare. Un birou unde lumea nu calcă decât arareori, iar atunci e îmbufnată pentru că deconturile nu ies niciodată.
Cu toate aceste inconveniente, contabilul este pe departe “cerebelul” unei afaceri. Fără un contabil bun, degeaba eşti un inspirat om de afaceri. Falimentul te mănâncă. De aceea îmi place la nebunie termenul de contabil în engleză: “bookkeeper”. Mai pe româneşte, ăla care ţine cărţile, ăla care le face. Nu sună frumos? Cum este o nouă modă, contabilii şi-au ales şi ei o zi a lor: 21 septembrie. Logica acestei alegeri? 21 septembrie este ziua echinocţiului dintre vară şi toamnă, când ziua este egală cu noaptea, zi care constituie începutul zodiei Balanţă.
Culmea, avem o îndelungată tradiţie în contabilitate. În 1837 Emanoil I. Nichifor scria în Cetatea Braşovului “Pravila comerţială” tipărită cu cheltuiala inspectorului Şcolii comerciale a capelei româneşti din cetate, negustorul Gh. Nica. Astăzi, în România, există oficial circa 50.000 de contabili, organizaţi în Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Romania (CECCAR). Nu-i mult dacă ţine seama că în anul 1930 exista deja un număr de 2.300 de experţi contabili şi peste 7.400 de contabili autorizaţi.
Un sincer “La mulţi ani” cred că merită şi contabilii ăştia! Ar fi prima dată când noi ăştilalţi le-am deschide uşa cu un zâmbet! P.S. Să nu uităm că în lumea civilizată fiecare familie are, pe lângă medicul, avocatul, stomatologul său, propriul contabil!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro