Înfiinţat pe 29 iulie 1967, Muzeul Universităţii din Bucureşti a avut, la fel ca şi Universitatea din Bucureşti care îl găzduieşte, o istorie tumultuoasă, dar importantă pentru învăţământul superior românesc. Găzduit în aripa stângă a clădirii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti (Bulevardul Mihail Kogălniceanu, numerele 36 – 46), Muzeul Universităţii din Bucureşti deţine un patrimoniu compus din documente şi obiecte valoroase, cu profundă semnificaţie pentru istoricul prestigioasei instituţii de învăţământ bucureştene. Aceste mărturii recompun o istorie care coboară în timp până la momentul înfiinţării la Bucureşti a Academiei domneşti de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, instituţie care a devenit un centru important de educaţie şi cultură pentru spaţiul sud-est european.
În secţiunea dedicată perioadei comuniste a Muzeului Universităţii Bucureşti, „la loc de cinste” tronează diploma de Doctor Honoris Causa acordată dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1973, diplomă care a fost retrasă în decembrie 1989, printr-un act unilateral, după cum a precizat Florentina Niţu.
„Diploma s-a păstrat în universitate, este o diplomă acordată lui Nicolae Ceauşescu în calitatea lui de preşedinte al statului român din acel moment. Însă ce aş vrea să spun, fără a minimaliza importanţa acestei diplome, este faptul că, în perioada comunistă, Universitatea din Bucureşti a acordat diplome Doctor Honoris Causa unor mari personalităţi ale lumii ştiinţifice şi politice, inclusiv unui chimist american şi unor alţi oameni de ştiinţă din Elveţia, din Franţa, din Polonia. Prin urmare, exista o deschidere a acestei universităţi. S-a acordat şi lui Nicolae Ceauşescu şi avem în muzeu inclusiv o fotografie în care este reprezentat Nicolae Ceauşescu când rostea discursul festiv cu ocazia primirii acestei distincţii”, explică Florentina Niţu. Muzeul Universităţii din Bucureşti poate fi vizitat gratuit, de luni până joi, între orele 08.00 şi 14.00, şi vineri, între orele 08.00 – 12.00.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro