Asta înseamnă că întreprinderile rusești pot folosi și își pot însuși proprietatea intelectuală, cum ar fi invențiile brevetate, fără a fi nevoite să plătească sau să solicite acordul deținătorilor drepturilor acestora. Pe scurt, imitatorii ruși vor putea folosi invenții din alte țări, în mod gratuit și fără permisiune.
Mișcarea lui Vladimir Putin este văzută ca o reacție la sancțiunile economice ale Occidentului și la deciziile multor companii de a înceta să mai facă afaceri cu companiile rusești. Sancțiunile și boicoturile internaționale au afectat masiv economia Rusiei, ratele dobânzilor s-au dublat, bursa a rămas închisă săptămâni întregi, iar rubla a scăzut dramatic.
Atacul fără precedent asupra proprietății intelectuale
Suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală ca armă economică în contextul unui conflict este fără precedent, cel puțin în ultimele decenii. Exemplele istorice datează din Primul Război Mondial, când S.U.A. au introdus Actul Trading With the Enemy. Acest act a confiscat drepturi de autor și brevete deținute de țările inamice, inclusiv brevetul pentru aspirină, faimoasa invenție germană, mai notează The Conversation.
În esență, ceea ce vedem astăzi în Rusia este o modalitate de a legaliza efectiv pirateria intelectuală într-o țară deja cunoscută pentru că nu protejează în mod adecvat astfel de drepturi. Anul trecut, Rusia a fost adăugată pe o „listă de supraveghere prioritară” a guvernului S.U.A., o listă a țărilor care nu protejează suficient proprietățile intelectuale ale S.U.A, conform The Conversation.
Oficialii ruși au sugerat că alte drepturi de proprietate intelectuală deținute de țările occidentale ar putea fi în curând restricționate, inclusiv unele mărci comerciale. Un lanț de restaurante rusesc a adoptat chiar recent și a solicitat înregistrarea la nivel local a unui logo foarte asemănător cu celebrele arcade aurii ale companiei McDonalds. Acum, lanțul de restaurante americane ar putea deveni în Rusia „Unchiul Vanya”.
Ce spune legislația internațională?
Suspendarea de către Rusia a brevetelor și a altor drepturi de proprietate intelectuală deținute de companii occidentale poate încălca tratatele internaționale care protejează aceste active la nivel global. Toate țările care fac parte din Organizația Mondială a Comerțului (OMC) trebuie să respecte aceste legi și să garanteze că întreprinderile străine pot aplica drepturile de proprietate intelectuală împotriva imitatorilor.
Astfel, țările afectate de măsura rusă pot aduce Rusia în fața unei instanțe OMC și pot cere să fie impuse sancțiuni suplimentare. Acest lucru ar afecta din nou afacerile rusești, în special pe cele care se bazează pe mărci și pe tehnologie brevetată, precum și cele din sectorul industriei creative, conform The Conversation.
În același timp, singura modalitate prin care Rusia ar putea justifica măsura ar fi să se bazeze pe o excepție de securitate pusă la dispoziție chiar de OMC. Această excepție permite țărilor să ia orice măsuri pe care le consideră necesare pentru a-și proteja interesele esențiale de securitate în timp de război. Dar nu a fost niciodată invocată de niciun stat în contextul unui conflict armat și, prin urmare, nu a fost testată niciodată în fața judecătorilor OMC.
Dacă Rusia este exclusă din OMC, așa cum s-a propus, asta ar însemna, în mod paradoxal, și că nicio țară nu ar putea aduce Rusia în fața unei instanțe a unei organizații din care nu mai este membră, mai notează sursa citată.