La câteva zile distanţă, un ziar local din Iaşi a publicat în ediţia sa electronică un articol al cărui conţinut neagă Holocaustul, declarându-l „o minciună”.

Invocând „unii istorici”, fără a-i numi, articolul din Bună Ziua Iaşi afirmă că Hitler a fost „demonizat” pe nedrept. Iar lagărele de exterminare erau, de fapt, „fabrici ascunse”. Armatele aliate au găsit lucrând acolo „peste 6 milioane de evrei, în formă fizică bună”.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în vizită la fostul lagăr de la Auschwitz / EPA

În România, negarea Holocaustului este pedepsită prin Legea nr. 217 / 2015, care precizează la articolul 6, alineatul 1: „Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Şeful CNCD: „În opinia mea, e de penal”

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, spune că articolul publicat de Bună Ziua Iaşi „e foarte grav, la o primă evaluare, ar fi de penal”.

Acest articol ar intra, în interpretarea mea, sub incidenţa legislaţiei privind interzicerea propagandei fasciste. Acea legislaţie nu este în competenţa noastră de aplicare. Se fac plângeri la Parchet, la Poliţie, pentru că este răspundere penală”

Csaba Asztalos, preşedinte CNCD:

„Dacă nu mergem noi, nu prea merge nimeni”

Şeful CNCD a explicat că instituţia pe care o conduce poate pedepsi derapajele doar prin amenzi, pe când tribunalul poate dicta pedepse cu închisoare.

Totuşi, spune Csaba Asztalos, negarea Holocaustului nu ajunge decât foarte rar să fie judecată în instanţă: „Dacă facem noi autosesizare, nu mai analizăm pe Legea nr. 217 / 2015, ci mergem pe OUG 137/2000, contra discriminării şi acolo e doar răspundere contravenţională. Dacă cineva face plângere la Parchet, noi va trebui să închidem cazul. Şi să trimitem totul la organele în drept”.

Juristul Csaba Asztalos conduce CNCD de 15 ani

Dar ştiţi care-i dilema? Dacă nu mergem noi, nu prea merge nimeni. Suntem singura instituţie care a dat sancţiuni pe negarea Holocaustului şi pe antisemitism. Nu prea se fac plângeri în penal. Şi plângerile care s-au făcut s-au terminat cu neînceperea urmăririi penale.

Csaba Asztalos, preşedinte CNCD

IPJ Iaşi: „Trebuie să analizăm un pic”

Ne-am interesat şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, despre eventuale măsuri după apariţia articolului care neagă Holocaustului.

„Nu putem da o decizie aşa pe loc, trebuie să ne autosesizăm, să analizăm un pic”, a declarat Beatrice Geanina Romanescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi, precizând că va răspunde la întrebări legate de această situaţie doar în urma unei solicitări scrise.

Am contactat şi redacţia cotidianului Bună Ziua Iaşi, cerând un punct de vedere referitor la articolul respectiv. Dar conducerea publicaţiei a refuzat să facă vreun comentariu.

Ziarul ieşean, probleme mai vechi cu legea

Ziarul este editat de societatea SC Delta Press Investment, controlată de Ghiocel Asimionesei. Afaceristul ieşean a fost condamnat pentru şantaj în formă continuată, prin decizia nr. 1 din ianuarie 2013 a Curţii de Apel Cluj.

Asimionesei a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. El fusese trimis în judecată de procurorii DNA în martie 2005.

Negarea Holocaustului este incriminată în 14 ţări europene, în Israel şi în Canada.

Istoria recentă a Iaşiului a fost marcată de pogromul din vara lui 1941, care a dus la moartea a 15.000 de evrei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News