Zone protejate

Pentru unele zone declarate de “protecţie” sau “refacere biologică” pescuitul este interzis pe tot parcursul anului. Exemple de astfel de zone sunt: Dunărea Veche, Lacul Gâsca din Complexul Somova- Parcheş, lacurile Erenciuc şi Zmeica, cursul vechi al braţului Sfântu Gheorghe (aici este admis doar pescuitul recreativ/sportiv, care se va desfăşura însă cu eliberarea obligatorie a peştelui capturat), zonele cu regim de protecţie integrală din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ş.a.

Specii interzise

Pentru unele specii protejate, pescuitul, atât cel comercial, cât şi cel recreativ/ sportiv, este interzis tot anul, indiferent de zone şi de perioadele de prohibiţie. Este vorba, în primul rând, de toate speciile de sturion (păstrugă, morun, nisteru, cegă), care pot fi pescuite doar în scopuri ştiinţifice sau în scopul reproducerii, pentru repopularea Dunării.
De asemenea, este interzis pescuitul la lipan şi păstrăv de mare, pietrar, şalău vărgat, lostriţă, caracudă şi alte specii protejate de lege. Pentru păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu şi păstrăvul fântânel pescuitul este liber până la data de 15 septembrie, când se va institui o nouă perioadă de prohibiţie, care va dura până la 31 decembrie a.c.

Braconajul se pedepseşte cu închisoare

Atenţie! Braconajul piscicol se pedepseşte cu amendă penală şi chiar cu închisoare. Astfel, potrivit articolului 65, alineatul 1, din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2008, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 3 ani: pescuitul electric, deţinerea aparatelor şi dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, electrocutare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanţe toxice şi narcotice de orice fel, pescuitul cu japca şi cu orice alte unelte neautorizate, precum şi folosirea armelor de foc în scopul omorârii peştilor sau altor vieţuitoare acvatice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News