Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a fost trimis, marți, de liderii coaliției să le explice deputaților PNL rolul noii Agenții. Ea se va intitula Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și va monitoriza și controla toate conducerile companiilor de stat.
Noua „agenție-mamut”, cum au denumit-o mai mulți deputați PNL, urmează să fie coordonată de primul-ministru, prin Secretariatul General al Guvernului. Potrivit protocolului coaliției, PSD urmează să preia funcția de premier după 25 mai.
„Toate companiile de stat vor fi coordonate de Marcel Ciolacu”, au acuzat mai mulți deputați PNL la finalul ședinței de grup la care a participat și Marian Neacșu (PSD), actualul SGG al Guvernului.
„În forma în care este acum, vă spun că nu o să o votăm”, i-a transmis deputatul Florin Roman lui Marian Neacșu, potrivit unor surse participante la discuție.
Împotriva proiectului de lege s-a exprimat în ședință și deputata Cristina Trăilă. Potrivit unor surse din partid, nici președintele Comisiei de buget-finanțe, Bogdan Huțucă, „nu a fost încântat” de forma proiectului de lege.
În discuțiile deputaților PNL cu Marian Neacșu s-a decis formarea unui grup de lucru care să analizeze toate amendamentele depuse pentru inițiativa legislativă.
Care va fi rolul noii agenții sau nivelul salariilor
Salarizarea personalului AMEPIP se realizează la „nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile din aparatul de lucru al Guvernului, majorat însă cu 50% prin derogare de la legea salarizării”, se prevede în proiectul aflat în Camera Deputaților.
„Este o bombă cu ceas”, a fost replica Cristinei Trăilă, deputată PNL, către Marian Neacșu, potrivit mai multor surse din grupul liberal.
Agenția care urmează să fie înființată va fi condusă de un președinte și de doi vicepreședinți. Președintele va fi asimilat unui secretar de stat.
Cele trei posturi ar urma să fie ocupate de persoane care au cel puțin 10 ani de experiență profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic. Candidații ar trebui să aibă șapte ani de experiență în funcții de conducere executivă în societăți cu capital privat sau funcții de conducere în administrația publică.
Funcțiile vor sta însă în pixul premierului, deoarece sunt numiți prin decizia șefului de la Palatul Victoria, la propunerea secretarului general al Guvernului. Mandatul președintelui și al vicepreședintelui urmează să fie de patru ani și poate să fie reînnoit o singură dată. Revocarea stă tot în decizia premierului.
Agenția va supraveghea, monitoriza, evalua și controla implementarea principiilor guvernanței corporative. Principiul, introdus în 2011 prin OUG, prevede management privat pentru companiile de stat, iar evaluarea se face în funcție de atingerea obiectivelor de performanță.
AMEPIP va stabili, aproba și monitoriza indicatorii-cheie de performanță pentru întreprinderile publice, dar va face și evaluarea. Tot agenția va putea da și sancțiuni.
Guvernul României poate delega exercitarea drepturilor de proprietate de la autoritățile publice tutelare de la nivel central către AMEPIP sau poate încredința direct AMEPIP exercitarea drepturilor de proprietate în cazul unor întreprinderi publice existente sau nou înființate.
Tot AMEPIP se ocupă și de politica de proprietate a statului, chiar dacă este vorba de autoritățile locale.
Un deputat liberal s-a arătat nemulțumit că, „în loc să fie discutată descentralizarea, proiectul reintroduce ideea de centralizare”.
În proiectul care se află pe circuitul parlamentar, întreprinderea publică este definită ca:
- regie autonomă;
- companie națională, societate națională și societate națională la care statul sau o primărie este acționar unic, majoritar sau la care deține controlul;
- societăți la care una sau mai multe întreprinderi publice, regii/companii naționale/societăți naționale dețin o participare majoritară sau o participație care le asigură controlul.
Marian Neacșu, în ședința PNL: Agenția este jalon în PNRR, amendamentele vor rezolva nemulțumirea PNL
După întâlnirea cu deputații PNL, Marian Neacșu s-a deplasat și la grupul PSD. Secretarul general al Guvernului nu a mai avut parte de o atitudine ostilă, susțin surse din grupul PSD.
„Neacșu ne-a explicat că înființarea agenției este o cerință a Comisiei Europene, este jalon în PNRR. Agenția are legătură și cu parcursul României spre OECD. În Parlament au fost depuse peste 90 de amendamente, prima dată să le discutăm și apoi să fie supărarea PNL. Neacșu a fost de acord și cu grupul de lucru. Deputații PNL sunt supărați că pierd funcția de prim-ministru?”, a declarat un membru din grupul PSD pentru Libertatea.
Potrivit social-democraților, proiectul trebuie adoptat rapid pentru a fi respectat jalonul din PNRR.
„Proiectul a venit de la Guvern, de la Ciucă, da? A trecut deja de Senat, a fost votat, iar acum PNL se trezește că este nemulțumit. Nu au vorbit cu Ciucă?”, a reacționat un alt deputat PSD după ședința cu Marian Neacșu.
Proiectul a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ condus de Florin Iordache. Un aviz favorabil, dar cu mici amendamente, a primit și din partea Ministerului Justiției.