Concret, pe scena politică dâmbovițeană vor apărea în curând alianțe electorale care doresc câștigarea a cât mai multe mandate de senatori și deputați la alegerile parlamentare, lucru care le va un atu în formarea viitoarei guvernări a țării.
Una dintre cele mai mediatizate alianțe este cea dintre liberalii lui Blaga și Gorghiu cu progresiștii lui Steriu, (UNPR), mișcare politică care are mari șanse să fie fezabilă dacă cele două tabere vor cădea de comun acord.
Surse politice spun că negocierile sunt în toi, uneperiștii dorind de la liberali 20 de posturi de parlamentari, în schimbul susținerii legilor PNL în Parlament, dar și pentru un vot împotrivă, dacă se va pune pe tapet suspendarea președintelui Iohannis de către social- democrați.
”Vom negocia o formă care să obțină o maximizare cu ceea ce avem în teritoriu, cu ce structuri avem după 6 ani. Formula cea mai avantajoasă e o alianță sau, de ce nu, chiar a merge pe propriile puteri, singuri, în alegeri. Avem o invitație de la PSD, una de la PNL. Noi, din martie, suntem în creștere. Nu știm condițiile PNL, noi am trecut printr-o fuziune, cu PP-DD, dar nu am avut cele mai mari beneficii. Discuțiile cu PNL au fost despre o alianță, apoi despre fuziune. În PNL unii nu vor o alianță, nici o fuziune. Mai negociem, în următoarele săptămâni. Acordul nostru cu PSD a fost încălcat de mai multe ori, parlamentarii noștri au fost ademeniți.
Săptămâna viitoare, cel mai probabil luni, conducerea PNL va decide modul de colaborare cu UNPR., dar tot mai multe voci spun că această alianță este pe cale să nu mai aibă loc dacă,parlamentarii UNPR vor pleca în masă spre PSD.Pe listele electorale ale UNPR nu se vor regăsi fostul lider al partidului Gabriel Oprea și nici Șerban Mihăilescu, alias ”Miki Șpagă”, spun cei din UNPR.
În partid, conducerea centrală vrea o fuziune, în timp ce restul peneliștilor ar dori doar o alianță electorală, urmată de una politică pe plan parlamentar.
Aceleași surse spun că negocierile dintre UNPR și PSD sunt în impas din cauză că social-democrații nu vor să le dea uneperiștilor mai mult de 10-13 parlamentari, fapt ce-i nemulțumește pe unii lideri ai UNPR.
UPDATE
Luni,UNPR a rămas fără grup parlamentar la Senat,întrucât,prin demisia a 3 dintre senatorii partidului au decis să își dea demisia din partid,aceștia înscriindu-se în PSD.Cum,pentru a avea grup parlamentar este nevoie de 7 senatori,UNPR s-a desființat la Senat,întrucât numărul aleșiloor este de 6.