Robert Tiderle, fondatorul agenţiei Papaya Advertising, s-a aflat, marţi, la Inspectoratul General al Poliţiei Române, ca urmare a unui memoriu adresat de un grup de 15 parlamentari, care au reclamat clipul „Copiii referendumului”.
El a declarat pentru News.ro că a avut autorizaţie din partea părinţilor, precum şi toate actele necesare înainte de a începe filmările la clipul „Copiii referendumului”, prin care îndemna la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie.
Interpelarea către Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copiilor este semnată de mai mulţi parlamentari, majoritatea fiind, în mod paradoxal, de la Partidul Naţional Liberal.
Semnatarii plângerii către CNA sunt: Cupșa Ioan, Mihalescul Dumitru, Popescu Pavel, Fădor Angelica, Cherecheș Florica, Ardelean Ben-Oni, Sighiartău Robert-Ionatan, Gheorghe Andrei Daniel, Ioniță Antoneta, Neagu Nicolae; trei sunt de la PSD – Jivan Luminița-Maria, Titus Corlățean, Gabriel-Beniamin Leș; unul de la ALDE – Cătăniciu Steluța-Gustica și unul de la Minorități – Groșaru Andi-Gabriel.
PNL s-a delimitat de iniţiativa parlamentarilor PNL, susţinători ai referendumului pentru familie.
„Nicio întrebare adresată unei instituții nu poate justifica chemarea în fața Poliției a angajaților unei agenții de publicitate. Libertatea de exprimare este garantată de Constituție, cenzura de orice fel este interzisă. Da, nu este categoric asumată de PNL (sesizarea către Protecția Copilului – n. Red.)„, a spus liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.
Spotul, intitulat „Copiii referendumului”, a fost lansat înainte de referendumul pentru familia tradiţională, iar mesajul companiei de publicitate era: „Pentru ca răul să nu se întâmple, e suficient ca oamenii buni să stea acasă”.
În sesizarea către preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Gabriela Coman, parlamentarii cer o anchetă, prin care „să se cerceteze dacă copiii din spotul publicitar au avut acordul părinţilor, la filmarea acestuia, dacă a existat o situaţie de exploatare a acestora şi dacă aceşti copii au fost abuzaţi emoţional sau economic”.
Clipul a fost inspirat de serialul „Povestea slujitoarei” („The Handmaids Tale”), realizat după romanul omonim al scriitoarei canadiene Margaret Atwood.
Este vorba despre povestea unei femei care este nevoită să fie concubină în dictatura teocrată fundamentalistă din viitorul apropiat a Gileadului totalitar, teritoriu cunoscut anterior drept Statele Unite, și unde drepturile femeilor nu mai există.
În imagini, copii crescuţi într-o astfel de societate sunt puşi să recapituleze ce anume se sărbătoreşte pe 6 şi 7 octombrie, data referendumului. Apoi, aceştia asistă la arderea pe rug a unei femei, pe un câmp din zona Palatului Parlamentului.
La începutul lunii octombrie, vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosgasnian, cerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie să înceapă o anchetă în cazul clipului, în care au fost folosiţi copii, şi care îndemna la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei. Mai mult, deputatul cataloga clipul drept o înscenare „cu iz satanic”.
Citeşte şi: