Planul PNL este ca luni, Guvernul Orban II să pice la vot, în plenul Parlamentului.
Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis va desemna un nou premier, pentru ca şi acesta să pice la vot. Pentru ca anticipatele să aibă loc, este nevoie să pice două propuneri de premier, în interval de 60 de zile.
Deja au trecut aproape trei săptămâni de la momentul în care Ludovic Orban a venit cu un nou Cabinet, în Parlament, pentru vot de învestitură.
PSD spune că nu va veni în sala de plen, luni, şi astfel şedinţa nu va avea loc, iar votul pentru noul Executiv rămâne în aer.
Este nevoie ca în sală să fie 233 de parlamentari, cvorumul de lucru pentru şedinţele comune. Şi de tot atâtea voturi este nevoie ca Guvernul să treacă sau să pice, la vot.
PNL, alături de USR, singurul partid care îi susţine, au împreună doar 147 de voturi, în cele două Camere ale Parlamentului.
Le mai lipsesc 86 de voturi pentru a asigura cvurumul, ceea ce este aproape imposibil de realizat, ţinând cont că atât PMP, cât şi ALDE şi UDMR nu susţin anticipatele.
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirma, miercuri seară, care este problema PNL, în acest moment.
”Numai când ai majoritatea poţi să faci alegeri anticipate, când nu ai majoritate parlamentară, nu te apuci”, a declarat Traian Băsescu, miercuri seară, la Digi 24.
De ce a decis PSD să încurce planului liberalilor
Decizia PSD are legătură cu Congresul PSD de săptămâna viitoare.
Marcel Ciolacu, care cel mai probabil va candida, la Congres, nu vrea să nemulţumească pe acei parlamentari PSD care nu susţin ideea anticipatelor şi doresc alegeri la termen.
În plus, PSD are sondaje care arată că, după criza de anul trecut, creşterea nu este una care să le dea speranţe că, la un vot pentru parlamentare, în vară, ar putea scoate un scor satisfăcător.
PNL păstrează, în schimb un avantaj în preferinţele electoratului, iar împreună cu PSR ar avea şansă să constituie o majoritate în noul Legislativ.
Orban: „Dacă nu se adună cvorum, este vina PSD, pentru că deţine 42% din Parlament şi înseamnă că boicotează o procedură constituţională”
Prim-ministrul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că, în cazul în care nu va exista cvorum la şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care urmează să fie învestit Guvernul, responsabilitatea aparţine PSD, care „boicotează o procedură constituţională”.
„O să vedem ce se va întâmpla. Luni, dacă nu se adună cvorum, este vina PSD, pentru că PSD deţine 42% din Parlament şi înseamnă că boicotează o procedură constituţională. Ca atare, responsabilitatea, în cazul în care nu va exista cvorum, este exclusiv a PSD”, a arătat Orban, într-o declaraţie acordată presei.
Întrebat dacă a discutat cu celelalte partide, în vederea asigurării cvorumului de şedinţă, el a replicat că nu există „garanţii depline”.
„Garanţii depline nu există. Vom vedea ce va fi”, a spus Orban.