Consiliului de Administrație al Minvest Deva a fost schimbat pe 10 martie. A fost numit președinte al CA Pompiliu Crai, cel care, dintre toți liberalii puși la conducerea Minvest, are și cea mai mare experiență în minerit. El este președintele seniorilor PNL și, din 2017, a ieșit la pensie. A mai fost director și președintele CA între 2005 – 2009, sub guvernarea PNL a premierului Călin Popescu Tăriceanu.
Compania peste care s-a întors îl dăduse în judecată
Pompiliu Crai este în proces cu Minvest Deva, pentru un prejudiciu de 100.000 de lei. Fostul director spune însă că nu are nicio vină: ”Aici se potrivește vorba aceea: Niciun bine nu rămâne nepedepsit!”, a comentat situația actualul președinte al CA.
Pompiliu Crai susține că, în 2008, a fost nevoit să cumpere niște terenuri pentru a avea acces la o exploatare a Minvest Deva, în condițiile în care primăria din Iara, Cluj, a interzis circulația mașinilor companiei pe drumul deja existent.
A luat terenurile de la localnici pe baza unui precontract, pentru că aceștia nu aveau actele de proprietate înscrise în cartea funciară.
El explică: la un an a fost schimbat, iar viitoarele conduceri nu au continuat demersurile de a pune în regulă documentele. Așa că acum i se reproșează lui că a cumpărat terenurile fără toate actele necesare.
În noul Consiliu de Administrație a fost numit și Mihai Avram, și el membru PNL Hunedoara.
Macoveiciuc, jurnalist devenit consilier PSD, apoi consilier PNL
Cel de-al treilea membru al Consiliului de Administrație este Alexandru Macoveiciuc.
Acesta a fost jurnalist la Adevărul, după care a devenit consilierul mai multor politicieni. În 2019, a fost consilier și purtător de cuvânt al ministrului economiei de la acea vreme, Niculae Bădălău, unul dintre greii PSD.
Macoveiciuc a rămas angajat în minister, după plecarea PSD de la guvernare, și a păstrat și postul din CA al Minvest Deva. Acum este consilierul ministrului Virgil Popescu.
Președintele PNL Hunedoara a devenit director general
În ceea ce privește conducerea Minvest Deva, director a fost pus chiar președintele PNL Hunedoara, Lucian Gherman.
El a demisionat din funcția de consilier județean ca să se ocupe de problemele companiei. A mai ocupat această funcție, timp de un an, între 2013 și 2014, când la guvernare era USL. Lucian Gherman este candidatul PNL la Primăria Hunedoara.
Inginer-șef a fost pus tot un membru PNL Hunedoara, Nicolae Baloșin. Membru vechi al liberalilor, și el duce mai departe mesajele de la centru, pe Facebook.
Sistemul PSD, dus mai departe de liberali
PNL nu face decât să continue o tradiție. Compania Națională a Cuprului, Aurului și Fierului Minvest a fost mereu condusă de oamenii partidului aflat la guvernare.
Înainte de a se instala liberalii, șefii erau de la PSD. Director general a fost din 2017 Nicolae Drăgoi, membru PSD Lupeni. Partidul i-a cerut acestuia să se retragă ca să nu legitimeze regimul PNL.
Și Drăgoi era pensionar când PSD l-a pus în funcție. În 2018, presa locală a scris că acesta a strâns din salariu și pensie venituri de 120.000 de lei pe an.
Nicolae Drăgoi i-a împrumutat senatorului PSD Cristian Resmeriță 30.000 de lei, la începutul lui 2017. Pe 10 aprilie 2017, a devenit șef la Minvest Deva.
Declarația de avere a senatorului PSD din 21.03.2017
Crai: “Sunt cam singura persoană care mai știe ce se întâmplă în acea companie”
Pompiliu Crai, președintele CA a spus: ”Eu am fost directorul general al Minvest Deva timp de patru ani și nu numai, am lucrat o perioadă lungă în minerit. Profesia mea e de inginer minier. Revenirea mea în Consiliul de Administrație al Minvest are legătură în primul rând cu profesia mea”.
El recunoaște, apoi, că e singurul om de specialitate din toți cei numiți recent de liberali!
A contat în numire faptul că eu am făcut ceva pentru acea companie și sunt cam singura persoană care mai știe ce se întâmplă în acea companie pe linie de specialitate, pentru că ceilalți colegi nu sunt de specialitate.
Pompiliul Crai, PNL, numit șef al CA Minvest Deva:
Am încercat să luăm legătura și cu ceilalți liberali.
Alexandru Macoveiciuc nu a dorit să comenteze păstrarea sa în Consiliul de Administrație al Minvest, după ce PSD nu a mai fost la guvernare.
Directorul Gherman: “Avem o bază de cadre”
Noi, liberalii, avem o bază de cadre de oameni pregătiți și performanți. Avem de unde alege, dacă avem nevoie să găsim oameni pentru diverse poziții în care trebuie să performeze. Referitor la PSD și la alte partide, nu știu să vă spun, dar efectele numirii oamenilor lor se văd.
Lucian Gherman, director Minvest Deva:
Liderul PNL din Hunedoara susține că numirile politice nu sunt ideale, dar partidul nu a avut timp de reformă din cauza pandemiei de coronavirus.
Într-un fel este corect ca fiecare guvern, în momentul în care preia conducerea unei țări, să lucreze cu specialiștii pe care îi are și cu care crede că poate implementa eficient politicile guvernamentale. În cazul în speță, cei puși de guvernul liberal sunt de fapt repuși. Ei au fost schimbați de guvernarea PSD, am revenit noi, e normal ca ei să revină pe poziție.
Lucian Heiuș, președintele PNL Hunedoara:
Liderul filialei județene recunoaște că ideal ar fi ca posturile din conducerile companiilor naționale să fie ocupate strict pe criterii profesionale, prin concurs, și cei în funcție să aibă de îndeplinit criterii de performanță.
Acest lucru îl făcea celebra ordonanță privind guvernanța corporativă, care a fost măcelărită însă de PSD, iar cele mai multe companii de stat au fost scoase din categoria societăților ce ar fi trebuit să aibă un management neangajat politic. Ce spune Heiuș?
– Domnule Heiuș, de ce nu a reparat PNL acest lucru, ci a continuat practica PSD?
– Vă dați seama că mai discutăm de trei luni în care suntem și în plină pandemie de coronavirus, este greu.
– Dar vă propuneți o astfel de reformă după?
– Bineînțeles, gândiți-vă că această ordonanță a fost dată de un partid de dreapta (n.r. – ordonanța a fost adoptată în 2011, în guvernarea Boc).
Cum explică senatorul Hărău numirile politice: „Dragnea e de vină”
Senatorul PNL Carmen Hărău susține că propunerile pentru posturile de conducere se fac în ședințele de partid și se votează
”Personal, ca senator liberal, nu am niciun fel de atribuție organizatorică din punctul de vedere al promovărilor. Avem o structură ierarhică, un birou, acolo se fac propuneri, apoi se votează. În ceea ce privește Minvestul s-a făcut o reparație în interesul societății comerciale în principal. Performanța anterioară a domnului Lucian Gherman a fost decisivă pentru a fi propus pentru acest post”, a spus Hărău.
Carmen Hărău susține că PSD a populat funcțiile publice pe criterii de nepotism, în timp ce PNL încearcă să repare lucrurile.
Urăsc din tot sufletul promovările de tip nepotism, de tip mătușă, unchi, amantă și consider că aceasta e racila fundamentală a societății românești, motivul fundamental pentru care sistemul public este anchilozat. Nu pot să spun că, noi, liberalii, suntem chiar fără de păcat, dar ce s-a întâmplat în perioada acestor ultimi trei ani e dincolo de orice închipuire. Nulitățile adună în jur nulități și, pentru că a avut nevoie de obedienți, Liviu Dragnea a adus cucoane cocoțate pe posturi de decizie.
Carmen Hărău: