Încleştarea dintre PSD şi PNL pare că are o miză diferită decât cea asumată de protagonişti. Dat fiind ultimele mişcări pe scena politică s-ar putea crede că liberalii îşi doresc să plece de la guvernare însă aşteaptă să fie scoşi din Executiv astfel încât să nu fie ei cei care plătesc preţul ruperii USL. Liderii PNL îşi fac calcul că în cazul în care ei vor fi debarcaţi atunci nu vor trebui să plătească preţul unei guvernări nereuşite, cu impunerea a zeci de noi taxe şi impozite, cu scumpiri şi aşa mai departe. Iar în acest caz vor fi şi ei taxaţi de către electoratul care s-ar putea simţi păcălit.
Tocmai de aceea, partidul lui Crin Antonescu pare să nu accepte ca PC, o formaţiune politică care niciodată nu a intrat în Parlament de una singură, să aibă un vicepremier şi, astfel, să fie pe picior de egalitate cu liberalii. Lucru subliniat şi de Klaus Iohannis.
„Nu am discutat ieşirea de la guvernare. Noi nu putem să acceptăm ca PNL să fie pus pe picior de egalitate cu PC-ul”, a declarat Iohannis.
Totodată, primarul Sibiului consideră că aceasta este cea mai gravă criză cu care s-a confruntat USL până acum.
„Noi nu suntem dispuşi să renunţăm fiindcă am avut nişte solicitări minimale care s-au referit strict la portofoliile noastre”, a subliniat Iohannis.
„E păcat că de partea USD au apărut nişte pretenţii care nouă nu ni s-au părut în regulă. Am acceptat fără niciun fel de problemă ca unii miniştri delegaţi ai PSD să devină miniştri plini. Există şi un ministu delegat al PNL, dar am constatat cu tristeţe că aceste lucruri nu au fost suficiente pentru PSD”, a adăugat prim-vicepreşedintele PNL.
„PSD nu se teme de mine, eu merg să lucrez, nu sunt încurcătorul de serviciu. Nu cred că sunt eu mărul discordiei”, a mai spus Iohannis.