Liberalii doresc ca până la 1 decembrie Executivul să fie învestit, au precizat surse din PNL pentru News.ro.
Printre cei 22 de liberali care s-au opus ca PNL să negocieze formarea noului guvern cu PSD, au fost Dan Motreanu, Cristian Băcanu, Ciprian Ciucu, Monica Anisie, Ludovic Orban, Antonel Tănase, Eugen Pârvulescu, Raluca Turcan, notează aceeași sursă.
Înainte de anunțul liberalilor, liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat printr-o postare pe Facebook că formaţiunea este pregătită de o alianţă cu PNL şi PSD. În cursul zile de astăzi, 8 noiembrie, şi PSD a votat, în forul de conducere, în unanimitate, începerea negocierilor cu PNL.
UPDATE 23.55: „În locul reformelor alături de USR, PNL a ales hoția alături de PSD”, a transmis USR pe Facebook, după ce liberații au anunțat că vor negocia cu PSD.
„Se instalează la putere o coaliție a hoției formată în jurul PNL și PSD care va bloca orice reformă a statului. Direcția de modernizare începută de USR va fi stopată. PNL și PSD au decis să-și păstreze privilegiile, pentru baroni clientela de partid, condus de lideri care au pierdut contactul cu România reală”, a scris USR.
„PNL și PSD vin la putere împotriva voinței votanților care vor modernizarea României”, transmite USR, care conchide: „România avea o șansă la dezvoltare, șansa de a atrage 29 de miliarde de euro din PNRR, de a elimina pensiile speciale și a profesionaliza companiile statului, de a construi spitale și autostrăzi. În schimb, PNL a ales jaful din bani publici, alături de PSD”.
UPDATE 23.40: PNL a anunțat, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a partidului, care sunt principiile pe care le va susţine în negocerile care ar urma să înceapă chiar de marţi, 9 noiembrie.
„Biroul Politic Naţional al PNL, reunit astăzi în şedinţă statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară. A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare”, au transmis liberalii.
PNL spune că sunt câteva principii pe care le susține care nu sunt negociabile:
- Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.
- PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană
- Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.
- Nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
- Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.
- Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.
- Reforma statului.
- Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.
De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, „decizia fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu preşedintele Klaus Iohannis”, precizând că „respectarea parteneriatului cu Preşedintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuţii să poată avea rezultate concrete”.
UPDATE 23.35: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni seară că, în cazul în care social-democrații vor ajunge să formeze un guvern alături de PNL, viitoarea alianță va fi obligată să funcționeze cel puțin până în anul 2024, la următoarele alegeri parlamentare.
„Noi am luat decizia de a avea negocieri cu PNL, UDMR și minorități, asta nu înseamnă că în mod automat PSD intră la guvernare. Sunt mândru de stabilitatea PSD, de modul cum au decurs discuțiile în interiorul partidului. Este pentru prima dată când nu am fost sunat de președintele unei organizații pentru o funcție”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a anunțat și că membrii PSD vor ca cei „din prima linie” să facă parte din Guvern, el făcând referire la Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Vasile Dîncu, Gabriela Firea sau Alexandru Rafila.
UPDATE 20.45: „Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie să batem palma cu PSD. Nu există nicio explicație rațională”, a declarat Ludovic Orban după ce a ieșit de la ședința PNL.
„Este clar că și Florin Cîțu, și prim-vicepreședinții asta au vrut, să se negocieze cu PSD. Negocierea cu PSD este o gravă trădare a electoratului PNL. Nu știu din ce motive președintele Iohannis își dorește această coaliție care să îi dea o majoritate parlamentară confortabilă. Nu s-a discutat despre niciun mandat”, a mai spus Orban.
UPDATE 19.20: Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a declarat, înainte de ședința Biroului Politic Național al partidului, că este „o rușine pentru conducerea PNL simplul fapt ca a angajat discuții cu PSD”.
„Dacă se face o alianţă de guvernare cu PSD, drumurile noastre se vor despărţi”, a mai declarat Orban.
UPDATE 19.00: Câțiva protestatari au venit la intrarea în Vila Lac pentru a manifesta față de intenția liberalilor de a face guvern cu PSD. Aceștia au aruncat cu hârtie igienică în mașinile celor care intră.
„Rușine! Ne-ați înșelat! Aţi vrut PSD, poftim PSD. Aţi vrut alianţă cu PSD, astea sunt voturile voastre”, au strigat protestatarii, potrivit Hotnews.ro.
PNL are o ședință a Biroului Politic Național (BPN) în această seară, în care membrii partidului trebuie să decidă cu cine vrea PNL să formeze un Guvern: cu PSD sau cu USR.
Ședința partidului condus de Florin Cîțu va fi prima după cea în care liberalii au stabilit flexibilizarea mandatului de negociere și faptul că sunt deschiși la discuții și cu PSD, pentru formarea unui nou guvern, după ce Guvernul Cioloș a picat votul din Parlament, iar premierul desemnat Nicolae Ciucă s-a retras înaintea audierilor miniștrilor săi.
Unii lideri din PNL sunt nemulțumiți de posibilitatea unui guvern PNL – PSD, dar spun că aceasta ar fi varianta care se conturează.
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat luni dimineață, 8 noiembrie, că decizia care va fi luată în această seară în partid va fi una „corectă pentru România și pentru Partidul Național Liberal” și că el vrea ca ministerul Justiției să fie al liberalilor într-un viitor guvern, deși președintele Florin Cîțu afirmase că Ministerul Finanțelor este „crucial” să fie al PNL, ambele fiind ministere avizatoare.
Două luni de criză politică
Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.
Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.
Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar Guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.
Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi va depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL – UDMR, iar șansele ca guvernul său să treacă de Parlament erau minime.