O decizie finală în PNL privind remanierea ministrului Marcel Boloș se va lua după angajarea răspunderii Guvernului asupra pachetului privind măsurile fiscal-bugetare și de reducere a cheltuielilor din aparatul administrativ, au declarat surse din conducerea partidului pentru Libertatea.
Varianta de rezervă, dar cea mai probabilă, o reprezintă o demisie de onoare, au precizat surse de la vârful PNL.
„Este posibilă o demisie a ministrului Boloș după angajarea răspunderii Guvernului”, au precizat și surse de la Palatul Victoria apropiate de negocierile privind măsurile fiscal-bugetare.
Libertatea a scris în premieră, pe 17 iulie, că în PNL se discută scenariul schimbării ministrului de finanțe.
Lideri din PNL cer demisia ministrului
Mai mulți lideri PNL sunt „furioși” din cauza modului în care ministrul Marcel Boloș a comunicat măsurile fiscal-bugetare negociate la Palatul Victoria, dar și la Bruxelles.
Dorința lor este ca ministrul să-și dea demisia de la Finanțe.
„Nu ne mai răspunde la telefon. Îl rugăm zile întregi să ne trimită un rezumat al măsurilor fiscale și nu o face. Ne spune să citim interviurile date în presă. Nu se poate așa ceva, partidul nu a văzut măsurile fiscal-bugetare până nu au fost puse în dezbatere publică. Am ajuns să ne rugăm de propriul ministru să ne informeze?”, susțin surse din conducerea PNL și din Guvern.
Dezvăluirile din interiorul PNL nu sunt expresia nemulțumirii unei grupări, ci mai multe facțiuni liberale doresc ca Marcel Boloș să plece din Guvern.
Au fost șapte de la PNL în ședința coaliției, șapte de la PSD și doi de la minorități și ne-am certat cu Boloș. Este inacceptabil cum ne-a tratat, ne-a enervat pe toți. Râdeau pesediștii de noi, a fost ceva nemaivăzut.
Lider din conducerea PNL:
Ședința menționată a avut loc în prima săptămână din luna septembrie, iar potrivit surselor participante, ministrul Boloș le-a comunicat în mod repetat că trebuie urgent implementate măsuri pentru reducerea deficitului, dar fără să asculte și argumentele politice.
Marcel Boloș a dat mai multe interviuri în mass-media în care a prezentat măsurile fiscal-bugetare și viziunea sa asupra reducerii deficitului bugetar, dar fără a exprima întotdeauna poziția partidului.
Liderii PNL i-au reproșat, în mai multe ședințe, modul în care comunică și că nu informează partidul despre acțiunile și negocierile pe care le are cu PSD.
În ședința de la Vila Lac, din 3 septembrie, senatorul Alexandru Nazare i-a reproșat lui Marcel Boloș că a dat un interviu în Libertatea înainte de a prezenta măsurile fiscal-bugetare în fața parlamentarilor.
Trei declarații care l-au enervat și pe premierul Ciolacu
Premierul Ciolacu le-a transmis colegilor de partid, luni, în ședința Biroului Permanent Național al PSD, că i-a cerut ministrului Boloș să nu mai vorbească „prostii”.
Social-democrații sunt extrem de nemulțumiți că în spațiul public se discută în termeni negativi despre pachetul de măsuri, care este asimilat cu austeritatea, și nu se văd propunerile pentru reducerea cheltuielilor aparatului bugetar.
Ministrul Boloș a recunoscut, la Antena3, pe 12 septembrie, că a discutat cu premierul Ciolacu despre posibilitatea demisiei, dar că nu și-a scris-o.
„Boloș, ca persoană, este plăcut. Îl cunosc personal, dar ca ministru a fost un comunicator foarte prost”, a spus, sub protecția anonimatului, un social-democrat.
Libertatea a prezentat pe 30 august un interviu cu ministrul de finanțe în care Marcel Boloș a vorbit în premieră despre posibilitatea ca România să intre în incapacitate de plată dacă nu se reduc cheltuielile administrative și se aplică simultan legea pensiilor, legea salarizării unitare și măsurile fiscal-bugetare.
„Un comentariu nefericit. Gândește mai mult decât se exprimă”, a fost reacția premierului Ciolacu. Afirmația fusese discutată în interiorul PSD, iar ministrul de finanțe a fost rugat să nu mai facă astfel de declarații în spațiul public.
Într-o declarație din 3 septembrie, ministrul Boloș a declarat, pentru Libertatea, că dacă noile ținte de deficit nu se aprobă, ar fi „o catastrofă pentru țară”.
Ministrul de finanțe a invocat și pericolul FMI, într-un interviu pentru digi24.ro, care a provocat iar iritare la Palatul Victoria, dar și în coaliție.
Marcel Boloș a declarat în mod repetat, în luna august, că nu dorește majorarea deficitului bugetar peste pragul de 5%, un alt motiv care a trezit nemulțumirea liderilor PSD și PNL.
În negocierile de la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu a pledat pentru un deficit peste 5,5% din PIB, pentru a nu fi obligat să ia măsuri economice de austeritate mai dure.
Social-democrații au precizat că decizia remanierii ministrului Boloș aparține PNL, iar hotărârea nu va fi impusă în mod public de premierul Marcel Ciolacu. Varianta optimă de compromis, văzută și de liderii PSD, o reprezintă „o demisie de onoare”.
malganis • 20.09.2023, 22:38
As merge mai departe si as afirma ca PSD-ului i s-a pus in vedere ca ascunderea gunoiului sub pres (apropo de mizeria cu pensiile speciale) cu care premierul Ciolacu a crezut ca fraiereste Comisia Europeana nu este acceptata si atunci e nevoie de un tap ispasitor...Trist sa constati ca oficialii de la Bucuresti REFORMEAZA ROMANIA doar cu FORCEPSUL ! Ei nu vor modernizarea tarii pentru ca asta implica reducerea privilegiilor celor speciali (magistrati, parlamentari, armata, politie si servicii)