Cu exceptia Elvetiei, Marii Britanii si Irlandei, nici un alt stat nu va mai solicita, de la 1 ianuarie 2002, vize cetatenilor romani.
Consiliul Ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a decis, vineri, la Bruxelles, in unanimitate, ca, incepand cu 1 ianuarie 2002, sa se renunte la regimul vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in spatiul Schengen.
La anuntarea acestei decizii la Bruxelles a fost prezent si ministrul roman de interne, Ioan Rus, care a avut numeroase contacte cu omologii sai din tarile membre ale UE. Comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Antonio Vitorino, a declarat, in cadrul intrevederii sale cu ministrul roman, ca Uniunea va sprijini evolutiile pozitive din Romania si dupa liberalizarea circulatiei cetatenilor romani in spatiul Schengen.
Decizia JAI urmeaza a fi consfintita de Consiliul European, care se va reuni la Laeken in zilele de 14 si 15 decembrie si va intra efectiv in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial al UE. In urma acestei decizii, romanii vor putea circula liber in state cum ar fi Germania, Franta, Luxembrug, Olanda, Spania, Suedia, Finlanda, Austria, Portugalia, Grecia, Italia si Danemarca.
Decizia Consiliului Ministrilor de Justitie si Afaceri Interne europeni a fost salutata ieri si de primul-ministru Adrian Nastase. Premierul considera ca „in urma acestei decizii, cel mai important castig este faptul ca romanii nu mai au motive sa se simta marginalizati”. Totodata, premierul spune ca „eliminarea obligativitatii vizelor are efecte majore atat in plan social, cat si economic. Decizia vine exact cand astazi (8 decembrie) se implinesc 10 ani de la adoptarea prin referendum a Constitutiei Romaniei, care stabileste, prin articolul 25, dreptul la libera circulatie in tara si strainatate pentru cetatenii Romaniei. De fapt, Uniunea Europeana ne-a oferit un frumos cadou, facand aplicabila la nivel european o prevedere din Constitutia Romaniei”.
Nastase a anuntat ca se asteapta in acest moment adoptarea la nivel international a noului indicativ de tara al Romaniei pentru documentele internationale. Indicativul va fi schimbat din ROM in ROU si, o data cu acesta, va incepe si distribuirea noilor pasapoarte.
500 de euro de persoana pentru a calatori in Occident.
Cetatenii romani care vor iesi din Romania in interes particular, incepand cu 1 decembrie anul acesta, dar si de la 1 ianuarie 2002, sunt nevoiti sa indeplineasca anumite conditii pentru a putea trece granita.
Potrivit noilor prevederi, fiecare roman care vrea sa iasa din tara trebuie sa aiba asupra sa echivalentul a 50 euro/zi daca pleaca in Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Federatia Rusa, Iugoslavia, Macedonia, Moldova, Polonia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria (tari pentru care nu era necesara viza).
Suma creste la o suta de euro pentru cei care pleaca in statele din Uniunea Europeana si alte tari pentru care nu este necesara viza de intrare. Suma minima in valuta liber convertibila trebuie sa fie proportionala cu durata sejurului (dar nu pentru mai putin de 5 zile). Dovada sumei necesare se face prin bani la vedere, cecuri de calatorie sau carti de credit pentru conturi in valuta, precum si prin alte garantii financiare (vaucher, scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare, garantie legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile).
Nu trebuie sa faca dovada existentei sumei minime in valuta cetatenii romani care pleaca in strainatate pentru tratament medical, simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural-sportive, in situatia imbolnavirii sau a decesului unei rude din strainatate, precum si in alte situatii justificate. In ultimul caz se vor prezenta documente justificative din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara a acesteia.
Fac exceptie de la obligativitatea detinerii sumei si minorul sub 14 ani, inscris in pasaportul parintilor, minorul sub 18 ani care se deplaseaza la parintii aflati in strainatate, cetatenii romani cu angajament de munca in strainatate, indiferent de durata deplasarii, precum si cei care merg in statele vecine, in baza permisului de mic trafic sau de trecere simplificata, eliberat de autoritatile de frontiera.
Actele necesare la trecerea frontierei.
Pentru trecerea frontierei in scop turistic, de afaceri sau pentru orice alt motiv, la granita trebuie prezentate, obligatoriu, o serie de acte. Actele obligatorii sunt asigurarea medicala pentru perioada sejurului, biletul de calatorie dus/intors sau cartea verde a autoturismului. In situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite aceste conditii, seful punctului vamal roman poate dispune intreruperea calatoriei persoanei si nepermiterea iesirii acesteia din tara.
Ce spun romanii despre ridicarea vizelor: „Ne bucuram, dar nu avem bani de calatorii”
Cristina Panait – 28 de ani, jurist: „Este o decizie politica buna pentru noi, insa suntem prea saraci sa profitam de ea. Cand o sa avem bani o sa ne putem bucura de ea”.
Adrian Garlean – 21 de ani, student ASE: „Este bine ca decizie politica. E cam nasol cu banii. In fond, nu s-a schimbat prea mult situatia asta, pentru ca tot cei cu bani vor putea pleca”.
Titus Murariu – 58 de ani, profesor universitar: „Ma bucur nespus de mult, pentru ca am avut mult de suferit stand la cozi la ambasade, mai ales ca eu sunt din Iasi. E o veste atat de buna, incat ma duc sa beau ceva de bucurie”.
Eugenia Anghelescu – 46 de ani, contabil: „E splendid. Ma bucur ca guvernantii au reusit, speram sa reusim de pe vremea lui Roman, dar e bine si acum. Eu il am pe fratele meu in Franta si voi pleca mai des la el, dar restul romanilor nu stiu cati isi vor permite”.
Romeo Pintilie – 31 de ani, inginer: „E excelent, intram si noi, in sfarsit, in Europa. Suntem si noi in rand cu lumea. Asa, sper sa plec si eu mai des din tara”.
Bianca Olariu – 22 de ani, studenta: „Nu mai avem probleme cu vizele, dar avem probleme cu banii. Oricum, e bine ca nu ma mai complic sa stau cu orele pe la ambasade”.
Liliana Nedelcu – 46 de ani, administrator: „Bine ca ne-au luat problema cu vizele, dar ramane cea cu banii. Mi se pare ca ne cer mult prea multi bani. E o masura restrictiva, ne da decizia politica, dar ne pune conditia asta cu banii multi. Ar fi trebuit sa ne ajute si cu banii”.
Adrian Scutelnicu – 41 de ani, bibliotecar: „Este ceva benefic pentru Romania in plan politic. Oricine vrea sa plece o poate face, numai daca are bani. Eu sunt bugetar si, pana nu voi avea un salariu mai mare, nici nu ma pot gandi sa plec”.
Nicolae Stanciu – 36 de ani, inginer: „Bine ca s-au decis pana la urma. Romania se misca mai greu si de aceea am ajuns sa primim aceasta facilitate atat de tarziu. Oricum, o sa strang bani si o sa plec”.
Nicoleta Mihaila – 33 de ani, asistent marketing: „Nu era drept ca noua sa ni se impuna vize. Am stat la coada la vize de la cinci dimineata pana la pranz ca sa plec”.
Romanii n-au nevoie de bani la granita daca merg printr-o agentie.
Operatorii din turism se asteapta la o scadere a numarului de turisti care vor apela la serviciile lor, in prima luna a anului 2002, ca urmare a liberei circulatii in spatiul Schengen. „Asa cum s-a intamplat si in Bulgaria si in Polonia, cand s-au suspendat vizele Schengen, si cetatenii romani vor da navala in tarile UE, mai intai pe cont propriu. Abia cand se vor lovi de cerintele de la granita isi vor da seama ca nu este asa de simplu. Limita de 500 de euro va fi greu de atins de multi turisti. De aceea, tot prin agentiile de turism va fi mai simplu, pentru ca prezentarea vaucherului va fi suficienta”, ne-a declarat Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.
Un vaucher de la o agentie de turism te scapa de multe dureri de cap, si nu e vorba numai de banii pe care trebuie sa-i prezinte turistul la iesirea din tara, ci si de asigurarea de sanatate si de rezervarile la hotel, este de parere si Alin Burcea, secretar de stat la Ministerul Turismului, care saluta decizia ministrilor de interne ai UE. „Era o umilinta pentru romani sa stea la cozi la ambasade pentru a primi viza”, a conchis Alin Burcea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News