„Fata de 2000 e o scadere importanta”
Analistul politic Iosif Boda (foto) crede ca e prematur sa ne gandim ca votul de la Bucuresti poate fi transpus in toamna la nivelul intregii tari. „in primul rand ar trebui sa vedem cum stau lucrurile la consilii, apoi trebuie sa nu uitam ca PSD nu a detinut niciodata Primaria Generala. E adevarat, fata de 2000 e o scadere importanta, PSD pierde cateva primarii de sector. Trebuie tinut cont si de faptul ca in Bucuresti Alianta PNL-PD a functionat in timp ce in anumite zone cele doua partide nu actioneaza unitar. Daca ei ar fi mers peste tot ca alianta, asa cum s-a intamplat in Capitala, in mod sigur am fi avut alte rezultate. Rezultatul s-ar putea propaga la alegerile din toamna daca Alianta ar reusi foarte rapid sa se puna pe picioare, sa actioneze unitar”. (Gena Saru)
„Pentru PSD e o mare lovitura de imagine”
Mircea Kivu (foto), directorul IMAS, e de parere ca viabilitatea Aliantei PNL-PD va fi demonstrata in lunile urmatoare si de abia atunci se va vedea daca constituie sau nu un rival serios al PSD la alegerile generale. „Acum este foarte important felul in care se vor purta negocieri pentru functiile in consiliile judetene si in orase si atunci vom vedea daca Alianta va functiona intr-adevar ca o alianta si nu va face asocieri ciudate pentru diferite posturi de conducere. De regula, la nivel local apar tot felul de ciudatenii, iar Alianta e privita ca posibila sursa de conflicte. Pentru PSD, pierderea alegerilor in Capitala este o mare lovitura de imagine, pentru ca aici si-a concentrat toate fortele. Niciodata PSD nu a fost infrant din turul 1, deci este o situatie fara precedent”, ne-a spus Mircea Kivu. (Georgiana Capuerde)
„Nu e imposibil, dar este una din ipoteze”
Analistul Emil Hurezeanu (foto) e destul de categoric cand afirma ca rezultatul din Capitala nu prefigureaza neaparat o schimbare politica la nivel national. „Problema e asa: procesul politic e un proces in care fiecare semnal conteaza. Nu exista surprize cu adevarat. Daca e sa comparam situatia politica si sociala generala a Romaniei cu cea din 1996, observam o diferenta: in ’96 majoritatea populatiei astepta o schimbare in timp ce acum aceasta logica a schimbarii nu mai e unanima, categorica si euforica, ci fragmentata. Exista interese de sustinere a actualei puteri, exista interese de schimbare asa cum exista si posibilitatea ca PSD sa faca o modificare a strategiei. Nu as merge pe ideea ca ce s-a intamplat acum la Bucuresti se poate intampla in tara. Nu e imposibil, dar e una din ipoteze”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro