Astăzi, Libertatea publică o cronică de la un spectacol de operă din Odesa. Cronicile culturale au revenit de mai mulți ani în ziar și pe site, în mod sistematic. Dar o relatare culturală care începe cu artiștii și spectatorii adăpostiți într-un buncăr, la subsolul Operei, e mai puțin obișnuită. Pentru asta însă, o echipă de jurnaliști a mers în țara vecină, aflată în război.

Acum câteva zile, un articol din Libertatea a determinat Ministerul de Externe să anuleze un contract plătit din bani publici. 

Directorul ICR a refuzat apartamentul gratuit de lângă Palatul Buckingham

În fiecare lună, cetățenii români plăteau 6.500 de lire pentru apartamentul directorului ICR Londra. 

Numită prin „algoritm” politic în poziția de director la ICR Londra, Catinca Maria Nistor a refuzat apartamentul gratuit de la câteva sute de metri de Palatul Buckingham. 

Spațiul din vila istorică unde își are ICR sediul, în districtul Belgravia, la zece minute pe jos de palatul regal, nu i-a plăcut noii directoare. Iar MAE s-a supus capriciului său. Și i-a închiriat un alt apartament, lângă magazinul Harrods. Abuzul a fost posibil până când presa a fost anunțată de o sursă. Jurnaliștii au documentat, au verificat, au vorbit cu cei implicați, au consultat documentele oficiale și au publicat. 

Nimic din ceea ce fac jurnaliștii nu ar fi posibil fără oameni, fără surse, fără public. Așa au apărut recent și investigațiile de presă despre afacerile imobiliare dintre MApN și Lidl și dintre STS și un antreprenor în construcții. 

În ambele cazuri, MApN și STS au negociat siguranța națională. MApN s-a angajat să relocheze un radar NATO ca să nu deranjeze o mare companie. Iar STS s-a înțeles să-și mute antenele ca să facă pe plac unui mogul imobiliar. A fost nevoie, în cazul MApN, să intervină un judecător și să blocheze afacerea. Dar și asta a fost posibil abia după ce oamenii au vorbit, presa a scris și publicul a început să fie interesat de cazuri, punând astfel presiune pe autorități. Doar așa funcționează democrația.

Foto: Iosif Popescu

Presa care schimbă lucrurile

În ultimii ani, articolele care au rezultate și conduc la schimbări, mai ales sistemice, poartă, pe plan internațional, numele de „Presa de soluții”. Într-un fel, dintotdeauna a fost așa. Publicul știe că informațiile sunt puternice și pot schimba în bine viața oamenilor.

10 lei pe lună este donația minimă

Ceea ce s-a schimbat este mediul economic. Site-urile ziarelor oferă conținut gratuit, iar 99% din publicitatea suplimentară de pe internet merge la marile platforme digitale Google, Facebook, YouTube, după cum o arată studiile realizate în toată lumea.

În aceste condiții, jurnalismul nu poate trăi doar din banii încasați din publicitate. În noua realitate economică este periclitată capacitatea presei de a produce conținut de calitate, investigații și reportaje în locuri periculoase și îndepărtate. Iar algoritmii favorizează, de multe ori, un conținut bazat pe știri ușoare.

Unele redacții au renunțat să mai încurajeze jurnalismul de calitate, iar altele, la nivel global, au început să limiteze accesul liber la conținutul valoros pentru societate. Apare pericolul ca doar cei care își permit să plătească să poată citi jurnalism de calitate.

Libertatea a lansat joi, 17 noiembrie, un program de donații. Nu e o condiționare, nu restricționăm în niciun fel conținutul, ci vă înaintăm o propunere. Cei dintre dumneavoastră care doriți să susțineți jurnalismul de calitate o puteți face. Suma minimă este de 10 lei pe lună. Veți avea, drept mulțumire, un site fără reclame, prioritate la anunțarea în avans a unora dintre investigații și alte beneficii. 

Rămânem fideli și ideii de a ține legătura mai strâns cu cititorii noștri. Anul acesta am introdus comentariile pe site-ul Libertatea, iar de astăzi, cei care ne susțin financiar activitatea vor putea participa și la discuții online cu redacția. 

Vrem să fim sinceri: prin ceea ce vom scrie, nu veți fi de acord întotdeauna cu noi. Nu credem că aceasta este menirea noastră ca jurnaliști, aceea de a fi populari. Noi vă aducem faptele, pe ele vi le datorăm. Vom investiga toate partidele, inclusiv pe cele pe care le susțineți sau activitatea publică a unor personalități pe care le simpatizați. 

Responsabilitatea noastră e aceea de a vă informa. Când am publicat informația că mâna dreaptă a lui Raed Arafat, generalul Cristian Radu, și-a pus șoferul să-și asume un accident pe care el l-a făcut, poate că asta i-a lezat pe oamenii care îl simpatizează pe Raed Arafat. Dar urmărim faptele și nu vom renunța niciodată.

Generalul Cristian Radu | Foto: Agerpres

Dacă vă adăugați programului de susținere a redacției, poate că acesta va fi principalul beneficiu. Veți susține o idee, nu persoane. Veți fi, uneori, contraziși în zona de confort a fiecăruia dintre noi. Pe toți ne incomodează dezacordul, dar ne ajută ca oameni să ne înțelegem mai bine propria societate. Vă mulțumim!

Mai multe întrebări și răspunsuri legate de donațiile prin care puteți susține munca jurnaliștilor de la Libertatea puteți citi aici.

 
 

Urmărește-ne pe Google News