Primăria orașului Tilburg, Olanda, reacționează după ce un turist român s-a plâns pe rețelele sociale că i-a fost anulată cazarea într-un apartament rezervat pe Booking pe motiv de naționalitate. Unitatea de cazare și-a explicat decizia invocând o măsură impusă de municipalitate.

Reprezentanții primărie neagă, într-un răspuns la solicitarea ziarului, existența unei astfel de înțelegeri. Ei au spus însă că au existat cazuri de „prostituție ilegală” în apartamentul respectiv, fapt pentru care i-au avertizat pe proprietari că, dacă se repetă situația, vor avea de plătit o amendă de 5.000 de euro.

„Unitatea de cazare a ales să-l excludă pe domnul Hegyi. Este o decizie exclusivă a proprietarului. Nu este în niciun caz politica primăriei din Tilburg”, au declarat aceștia.

Primăria mai spune că așteaptă propuneri de la RADAR, agenția care se ocupă de politicile antidiscriminare și pentru tratament egal în 50 de orașe din Țările de Jos, pentru posibile măsuri.

„Subliniem că unitatea de cazare este responsabilă pentru propria decizie”, au adăugat reprezentanții.

Situat în sudul Olandei, Tilburg este cel de-al șaptelea oraș ca mărime din țară, cu o populație de circa 220.000 de locuitori. Orașul este condus de Theo Weterings, un politician care face parte din Partidul Popular pentru Libertate și Democrație, condus de premierul Mark Rutte.

Ciclista elvețiană Muriel Furrer, în vârstă de 18 ani, a murit după ce a căzut la Mondialele de la Zürich: „A zăcut în tufișuri, fără ca nimeni s-o vadă”
Recomandări
Ciclista elvețiană Muriel Furrer, în vârstă de 18 ani, a murit după ce a căzut la Mondialele de la Zürich: „A zăcut în tufișuri, fără ca nimeni s-o vadă”

„Locația noastră nu primește români”

Reacția primăriei vine după ce Alexandru Hegyi, un cercetător român din Timișoara care studiază în Japonia, a postat pe 28 martie, pe Instagram și pe Facebook, mesajul primit de la cazarea la care avea rezervare chiar în noaptea aceea, Ellens Bosscheweg B&B. Este, de fapt, un apartament aflat pe strada Bosscheweg, aproape de marginea orașului Tilburg. Pățania cercetătorului român a fost relatată duminică în presa românească de Știrile ProTV.

După ce inițial i-a confirmat cazarea, gazda l-a informat că nu îl poate primi.

„Mulțumim pentru rezervare. Din păcate, avem o înțelegere cu Primăria Tilburg, iar locația noastră nu mai primește români”, a fost mesajul primit de turist.

instagramIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Românii sunt implicați în activități ilegale, a motivat hotelul

„Am călătorit prin lume de la Est la Vest și de la Nord la Sud și nu am întâlnit niciodată o astfel de atitudine nerușinată”, a comentat bărbatul pe rețeaua socială.

Ciclonul Ashley „va mătura România”, anunță ministrul mediului. Fechet: „Ne uităm cu îngrijorare”
Recomandări
Ciclonul Ashley „va mătura România”, anunță ministrul mediului. Fechet: „Ne uităm cu îngrijorare”

Uimit de decizia bruscă de anulare a rezervării, Alexandru Hegyi a insistat cu întrebări la proprietarul cazării. Acesta a răspuns că încă are de plătit o amendă de 25.000 de euro după ce autoritățile au găsit lucrătoare sexuale române muncind „în secret” acolo.

„M-au tratat ca pe un infractor doar pentru că am vrut să petrec o noapte în timp ce îmi vizitam prietenii din oraş. Ce urmează? Știţi cumva dacă am voie să intru în restaurante sau să merg pe străzi?”, a comentat românul, într-o altă postare de duminică, 2 aprilie.

Consilier local olandez: „Din păcate, asta e realitatea. E discriminare”

Cele două postări ale sale s-au viralizat și a stârnit nenumărate reacții. Utilizatorii au criticat autoritățile pentru că au permis să se întâmple asta. „În loc să se preocupe de presupuși infractori, olandezii preferă să interzică orice cetățean român?”, a scris cineva.

„Locuiesc în Țările de Jos de câțiva ani buni și întâmpin genul acesta de microagresiuni frecvent… ca potențial hoț. Sunt o persoană educată, muncesc pe o funcție destul de înaltă și tot înfrunt aceste presupuneri nedrepte”, a povestit altcineva.

La relatările lui Alexandru Hegyi a reacționat inclusiv un consilier local din Tilburg, Nermin Agovic, care i-a spus că „din păcate, asta este realitatea”.

Ciolacu și Ciucă, favoriți la prezidențiale. Pe ce locuri sunt Geoană, Șoșoacă, Lasconi și Simion – Sondaj Avangarde-Insomar
Recomandări
Ciolacu și Ciucă, favoriți la prezidențiale. Pe ce locuri sunt Geoană, Șoșoacă, Lasconi și Simion – Sondaj Avangarde-Insomar

„Este o problemă nu doar în Tilburg, este mai amplă. Cazul tău e un exemplu clar de discriminare”, i-a scris politicianul olandez, care afirmă că s-a adresat deja primăriei în legătură cu discriminarea cetățenilor de altă naționalitate în Țările de Jos, inclusiv când vine vorba de cazările în hoteluri sau alte spații de cazare. Agovic i-a mai spus că a prezentat cazul său Consiliului primarilor și așteaptă un răspuns. 

În răspunsul către ziar, primăria nu a spus nimic despre amenda de 25.000 de euro menționată de hotel în mesajul către turistul român. Am revenit într-un alt mail către instituție cu o întrebare despre asta, dar nu am primit încă niciun răspuns. În același mesaj am întrebat, de asemenea, și dacă în acele cazuri de muncă sexuală au fost implicate românce.

„Nu mai primim prostituate române”

Între timp, unitatea de cazare nu se mai găsește pe platforma Booking, iar pagina sa de Facebook nu mai este nici ea accesibilă.

Libertatea a contactat unitatea de cazare pentru un punct de vedere. Inițial, persoana care a răspuns la telefon și care nu s-a prezentat a spus că nu dorește să vorbească și a închis apelul. Am insistat cu un mesaj pe WhatsApp.

„Proprietarul are încă de plătit o amendă de 25.000 de euro la primărie din cauza activităților prostituatelor române (termenul folosit în răspunsul în limba engleză este roman, care se traduce literal, în loc de romanian, n.r.) pe care le fac în secret în apartament”, a răspuns.

Înțelegerea cu primăria a fost să nu mai primim prostituate române. De multe ori am forțat o prostituată română să plece de pe proprietate. Dacă se întâmplă din nou, proprietarul trebuie să plătească o amendă de 25.000 de euro sau să închidă cazarea

Reprezentantul unității de cazare:

Recenzii negative

Pe Trip Advisor, Ellens Bosscheweg B&B are nota 3 din 5 din 12 recenzii. În majoritatea lor, oamenii care au fost cazați acolo se plâng de condițiile de cazare proaste, de mobilierul defect și de mizerie, în special în baie.

Ultima recenzie este de luna trecută: „Acești rasiști mi-au anulat cazarea pe motiv de naționalitate. Au spus că nu acceptă români. Ce fel de om ești? Este revoltător, o să vă dau în judecată, să vă fie rușine, dezgustător”, a scris utilizatorul.

Libertatea a vorbit cu primăria orașului olandez unde unui timișorean i-a fost refuzată cazarea din cauză că e român, dar și cu proprietarii casei. „M-au tratat ca pe un infractor”, acuză turistul

Subiectul i-a inflamat și pe unii politicieni români

Știrea inițială a generat reacții și din partea unor politicieni români.

„Român refuzat la cazare în Olanda doar pentru că e ROMÂN!! În UE, care bate monedă pe nediscriminare. Este strigător la cer! Acum câteva zile, Alexandru Hegyi, cercetător român din Timișoara, angajat al Universității din Kyoto, a călătorit împreună cu soția din Japonia spre Germania. Dorind să-și viziteze cumnata, în Olanda, au făcut rezervare pe booking într-un hotel din Tilburg. Dar șoc! Cercetătorul a fost anunțat că rezervarea a fost anulată deoarece este ROMÂN. Există informații că anumite hoteluri din Tilburg ar avea o cutumă și resping cazarea românilor, cu “binecuvântarea” primăriei. Vom verifica dacă este așa, însă indiciile acolo trimit”, a scris pe Facebook, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

Acesta a precizat că va „ridica problema în Comisiile LIBE și PETI a Parlamentului European, iar azi interpelez Comisia Europeană, să se gândească la un regim mai aspru de sancționare a acestor practici. Astfel, dacă mai trece prin minte unora să-i considere pe români cetățeni de mâna a doua, să plătească scump! Așa ceva nu trebuie tolerat! Gata! Romanii au stat destul cu capul plecat. Tara asta merita un cu totul alt tratament”.

Foto principală montaj: 123rf.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (8)

Chircutz   •   04.04.2023, 18:12

Nu ei, acei olandezi sunt de vină, ci fix noi - românii! De ce? Fiindcă suntem neam prost, de-aia! Din născare! Discriminarea la care sunt supuși românii în afara granițelor țării își are rădăcinile fix în comportamentul nostru în acele țări după decembrie 1989! *** Păi, noi, și în NATO și în UE am intrat... românește, adică „pe ușa din dos”, de... milogeală, inaugurând astfel categoria țărilor membre de mâna a doua ale acestor structuri, iar acum ne plângem că trebuie să plătim cu vârf și îndesat „favorurile” care ni s-au făcut, fiindcă, în realitate noi nu îndeplinisem condițiile de aderare la cele două structuri (cume este că ici până astăzi noi nu le-am îndeplșinit!). Este fix reversul medaliei: 99% dintre români sunt convinși că nu noi suntem de vină pentru halul în care am ajuns, ci exclusiv străinii, în special americanii, evreii, NATO și UE, noi suntem frumoși, harnici și deștepți - ce zic eu? - cei mai frumoși, cei mai harnici și cei mai deștepți de pe fața pământului, ce să facem însă dacă restul lumii nu există decât pentru a ne face nouă rău, poporu' ăl mai tare din parcare, alfa și omega ale omenirii, din invidie desigur! *** Excepțiile doar confirmă regula!

Acest comentariu a fost moderat pentru: rasism, xenofobie, calomnie.

Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE   •   04.04.2023, 10:45

Oamenii au luat 25000 de euro amenda din cauza conationalelor noastre. De ce sunt ei de vina, si nu *** ? De ce ne suparam pe oamenii astia si nu pe *** si pe parintii lor ? E ok sa fii ***, dar doamne fereste sa nu cumva sa faci un rassissmuss. Astea sunt valorile europene.

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

fany   •   04.04.2023, 09:43

Europarlamentarii noștri din acest motiv stau la Bruxelles pe bani grei, să intervină ori de câte ori se încearcă vreo abatere de la tratatul UE privind libera circulație a persoanelor și discriminarea pe criterii etnice. Aceste reguli se aplică la toți, inclusiv la olandezi. Am înțeles că proprietara pensiunii avusese în trecut probleme cu niște prostituate românce... Așa, și? Uite cine s-a găsit să vorbească despre libertinaj și prostituție! Olanda! Cătă "pudoare" și "demnitate"....Să stea liniștiți prietenii noștri olandezi, că nu intenționăm să mutăm bursa de droguri și desfrâu la București.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

HARTA. Autoritățile sunt în alertă. Ciclonul mediteranean aduce ploi și furtuni. Sudul României este vizat în mod special
Știrileprotv.ro
HARTA. Autoritățile sunt în alertă. Ciclonul mediteranean aduce ploi și furtuni. Sudul României este vizat în mod special
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
„A divorțat” Flick de prieteni din cauza soției? Primele declarații despre ruptura de Bendeac, Speak, Morar și Răzvan Popescu: „Dacă e să pierd prietenii ăștia pentru relația asta, nu am pierdut nimic”
Libertateapentrufemei.ro
„A divorțat” Flick de prieteni din cauza soției? Primele declarații despre ruptura de Bendeac, Speak, Morar și Răzvan Popescu: „Dacă e să pierd prietenii ăștia pentru relația asta, nu am pierdut nimic”
De sâmbătă, 28 septembrie 2024, de la ora 11, trei zodii vor fi lovite de noroc dublu. Se anunță succes pe toate planurile
FANATIK.RO
De sâmbătă, 28 septembrie 2024, de la ora 11, trei zodii vor fi lovite de noroc dublu. Se anunță succes pe toate planurile
Propunerea neconvențională primită de Adelina Chivu de la Playboy: „Măi ... nu înțelege greșit”
GSP.RO
Propunerea neconvențională primită de Adelina Chivu de la Playboy: „Măi ... nu înțelege greșit”
Peștera din România, puțin cunoscută, în care se țin concerte de muzică clasică. Aici are loc un fenomen foarte rar
FANATIK.RO
Peștera din România, puțin cunoscută, în care se țin concerte de muzică clasică. Aici are loc un fenomen foarte rar
Românca Mădălina Ghenea, apariție de senzație la Săptămâna Modei din Milano! A purtat cea mai decupată rochie! FOTO
Unica.ro
Românca Mădălina Ghenea, apariție de senzație la Săptămâna Modei din Milano! A purtat cea mai decupată rochie! FOTO
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Românul care a traversat toată ţara pentru a reconstrui gratuit casele din Galaţi. Familiile au primit vestea în lacrimi
Observatornews.ro
Românul care a traversat toată ţara pentru a reconstrui gratuit casele din Galaţi. Familiile au primit vestea în lacrimi
Horoscop 28 septembrie 2024. Gemenii au șansa de a depăși, în cel mai natural mod, numeroase complicații interioare de care nu au nevoie
HOROSCOP
Horoscop 28 septembrie 2024. Gemenii au șansa de a depăși, în cel mai natural mod, numeroase complicații interioare de care nu au nevoie

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI