Suma maximă pe care o poţi împrumuta poate scădea până la 20%, în funcţie de bancă
Dacă astăzi poţi lua un credit de 15.000 de lei cu un salariu de 900 de lei, după implementarea noilor norme, cu aceiaşi bani poţi accesa un credit de 10.000 de lei sau de 13.000 de lei, în funcţie de bancă. Şi asta deoarece vor exista instituţii unde gradul maxim de îndatorare va scădea şi până la nivelul de 20% (rata creditului să nu reprezinte mai mult de 20% din nivelul veniturilor nete ale solicitantului de credit). Mai exact, pentru a accesa acelaşi credit de 15.000 de lei, cu o rată lunară medie de 340 de lei, vei avea nevoie de un salariu de 1.700 de lei, adică aproape dublu decât în prezent. Salariul solicitat de bancă unui client pentru a-i putea acorda un credit de 15.000 de lei pe 5 ani va fi de minimum 1.700 de lei.
Pe ultima sută de metri, băncile se întrec în diverse promoţii
Cel puţin trei bănci sunt în campanie masivă de acordare de credite promoţionale pe vechile norme:
- OTP a lansat un credit pe şapte ani în lei cu dobândă fixă şi DAE de 16,98%.
- Carpatica a introdus o promoţie pentru dobânzile la creditele de consum şi de refinanţare.
- BCR are o campanie mai amplă, intitulată “Moş reducere”, care oferă reduceri substanţiale la refinanţări, credite de nevoi personale cu ipotecă (împrumut care aproape dispare după noile norme) şi chiar credite de consum.
- Cei mai mulţi bancheri sunt de părere că, după această perioadă, creditarea va intra în declin, iar fără o majorare a salariilor nu se întrevede o revenire a acesteia, mai ales după intrarea în vigoare a noilor norme de creditare.
Iată cum poţi obţine un credit dacă ai venituri între 900 şi 1.000 de lei
O altă modificare importantă adusă de noul regulament se referă la dispariţia creditului de consum în euro. De aceea, am ales cele mai ieftine credite în lei şi în euro care se mai acordă la ora actuală pe piaţa românească. Astfel, cu un salariu cuprins între 900 şi 1.000 de lei poţi accesa un credit de 15.000 de lei de la una din băncile menţionate în tabele, la un nivel confortabil al Dobânzii Anuale Efective (DAE – dobânda plus toate comisioanele aferente creditului).
ATENŢIE! Creditele mai uşor de obţinut de la diverse instituţii de intermediere financiară sunt mult mai scumpe, având DAE cuprins între 20% şi 40%!
Pentru creditul de consum în euro aceasta este ultima şansă! Pentru un credit de 5.000 de euro pe cinci ani este necesar un venit de circa 1.500 de lei.