Se aşteaptă preţ record la petrol

În ultima perioadă, preţul petrolului a crescut, numai anul trecut, din februarie până în aprilie, barilul s-a majorat cu 25%, pe fondul conflictului din Libia.
Iar ceea ce e mai rău se pare că de-abia acum urmează! Potrivit unui raport al Erste Bank, preţul petrolului va atinge un nou nivel-record până în martie anul viitor: 123 de dolari pe baril, faţă de 106 dolari, preţul de ieri de pe pieţele internaţionale. Specialiştii companiei spun că unul din principalele motive ale majorării este conflictul tot mai tensionat din Iran, respectiv din Strâmtoarea Hormuz, pe unde se transportă 20% din producţia totală de petrol a lumii.
Cum ne va afecta această majorare de preţ a ţiţeiului? Benzinarii vor scumpi din nou carburanţii, iar şoferii români vor fi obligaţi să scoată şi mai mulţi bani din portofel pentru fiecare plin de rezervor sau să-şi tragă maşinile pe dreapta.

Bulgarii cum au putut?!

În primăvara anului trecut, în încercarea de a stabiliza economia, singura rafinărie din Bulgaria a îngheţat preţul benzinei pentru 30 de zile. Rafinăria este deţinută de LukOil şi a făcut acest pas la îndemnul ministrului bulgar al finanţelor. Compania respectivă, LukOil Bulgaria, este echivalentă ca forţă cu Petrom pe piaţa noastră. De asemenea, guvernul de la Sofia a decis reducerea rezervelor obligatorii de benzină pentru distribuitori, lucru care a ajutat companiile să-şi micşoreze costurile. Autorităţile au luat această măsură după ce bulgarii au protestat violent în stradă din cauza preţului ridicat al carburanţilor. Bulgaria se bucură de cei mai ieftini carburanţi din Uniunea Europeană, cu toate că locuitorii acestei ţări au un nivel de trai mai scăzut, cel puţin la nivel statistic.

Libertatea se bate pentru carburanţi mai ieftini

Libertatea lansează campania “Nu ne mai scumpiţi benzina”, prin care cere autorităţilor să controleze companiile petroliere care majorează preţurile carburanţilor la unison. Mai mult chiar, Guvernul poate interveni pentru o eventuală îngheţare a preţurilor, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în Bulgaria, după intervenţia ministrului economiei! O intervenţie a statului în stoparea creşterii preţului carburanţilor este necesară, ţinând cont de veniturile mizerabile ale românilor. Dacă la noi carburanţii sunt la fel de scumpi ca în Occident, câştigurile sunt de 7-8 ori mai mici decât în Italia, Spania sau Franţa. O intervenţie a guvernului este necesară şi nu doar pentru a-i proteja pe şoferi, ci pe toţi românii, ţinând cont de faptul că benzina este un barometru al preţurilor, mai ales la alimente!

 
 

Urmărește-ne pe Google News