Mădălin Hodor este absolvent al Facultății de Istorie a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi și bursier Socrates la Facultatea de Istorie a Universităţii Angers din Franța. Este cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivei Securităţii – CNSAS încă de la înființare.
„O femeie era folosită în orb pentru a afla informații”
Invitat în emisiunea lui Tetelu de la Libertatea, istoricul a relatat un episod menționat în arhivele Revoluției române, în care un locotenent din Securitate folosește hipnoza pe o femeie pentru a obține informații din Consulatul francez.
„Era vorba de o persoană – știm cine este, dar nu îi pot da numele – care era folosită în orb, în sensul în care ea nu era informatorul Securității, dar ofițerul de Securitate, o femeie, locotenent care o avea în legătură, se întâlnea cu ea sub hipnoză și obținea informații de la ea. Era interesantă femeia respectivă pentru că era prietenă cu o doamnă care lucra la Consulatul francez, se întâlneau, jucau cărți și prin intermediul ei, Securitatea încerca să afle informații despre ce se întâmpla în Consulat”, a povestit Mădălin Hodor în emisiunea lui Tetelu.
Metoda hipnozei ar fi fost preluată de la KGB, care conducea cumva Securitatea românească pe probleme ce țineau de politica externă.
„Ei lucrau direct cu rușii în tot ce însemna extern. Nu exista Securitatea românească independentă. KGB-ul decidea, Securitatea executa”, subliniază Hodor.
Originea Frontului Salvării Naționale, o enigmă
Frontul Salvării Naționale a fost, în perioada de după căderea regimului Ceaușescu, un organism al puterii de stat din România, iar istoria spune că a apărut în 22 decembrie 1989 la inițiativa lui Ion Iliescu, după mai multe încercări eșuate de formare a unui nou guvern.
Istoricul Mădălin Hodor spune, însă, că denumirea partidului apare menționată în documente încă din 1988, în informațiile furnizate sub hipnoză de femeia din Consulatul Francez.
„Scrie explicit. Femeia scrie acea notă sub hipnoză în care relatează că în Consultatul francez se vorbește despre acest organism al Frontului Salvării Naționale. Mai mult, exisă informații că ar fi existat mai multe astfel de organizații, mai multe grupuri care aveau denumiri asemănătoare. La Iași, de exemplu, cei care încearcă să organizeze chestiunea din 14 decembrie își spuneau Frontul Popular, pentru că se inspiraseră din formațiunile din URSS”, povestește Hodor.
Urmăriți întreaga emisiune AICI.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro