Libertatea s-a numărat printre premianții libertății de exprimare și a intrat în posesia premiului intitulat „Incredibil! Sinucidere în masă la Libertatea!!”.
Așa cum a fost enunțată de organizatori, secțiunea remarcă, în mod ludic, faptul că Libertatea, un ziar cu origini tabloidale, a trecut în ultimii ani la mijloace quality de apărare a interesului public.
„Se acordă ziarului Libertatea pentru că, în loc de liniștea conturilor, ziariștii au ales liniștea conștiinței”, a fost cometariul celor de la ActiveWatch, menționat pe diplomă.
În data de 31 ianuarie, ziarul a început o investigație, semnată de jurnaliștii Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan, despre afacerea suplimentelor alimentare care promit că te vindecă de cancer. Unul dintre acestea era și Onconovical, al cărui producător era plătitor de publicitate în ziarul nostru.
Au fost expuse practicile incorecte de reclamă ale multor clienți din propriul ziar care aduceau buget de sute de mii de euro pe an.
„Dar Ringier este o companie media care s-a angajat să apere libertatea de exprimare a jurnaliștilor și dreptul publicului de a afla informațiile, indiferent pe cine deranjează acestea”, au explicat atunci jurnaliștii decizia de a publica ancheta despre publicitatea minicinoasă.
„Relația dintre ce scriu ziariștii în ziare și reclamele care apar alături de articolele lor are o istorie care, deși agitată, nu face niciodată valuri. Îndeobște, atunci când degețelele jurnaliștilor îndrăznesc, curioase, să scotocească prin dedesubturile produselor pentru care se face reclamă, ele sunt prompt însângerate de colții câinilor de pază a publicității. Această crudă încăierare se petrece, însă, în liniște, în casă, nimic nu scapă în public. Din contră, pe noi, cei de-afară, atât ziariștii, cât și cenzorii lor publicitari ne liniștesc, jurându-se că libertatea editorială nu se negociază. În ciuda cutumelor, anul acesta, ziariștii de la Libertatea au fluierat în biserică și s-au pus pe anchetarea publicității mincinoase din paginile propriului ziar”, au scris și cei de la Active Watch în comunicatul lor.
Consecința investigației? Unele firme au scos publicitatea din ziar, dar majoritatea dintre ele doar până când au modificat-o conform legislației în vigoare.
DIICOT, taxată pentru cazul Gabrielei Scraba de la Radio România
Printre „repetenții” libertății de exprimare s-au numărat, alături de unele partide și de jandarmerie, și DIICOT care au anchetat-o abuziv pe o redactoră de la Radio România, după ce aceasta a comunicat cheltuielile excesive ale fostului șef al Radioului Public. Gabriela Scraba trimisese către tolo.ro un document ce conținea informații publice, pe care conducerea le „secretizase” prin niște directive interne. Femeia a fost trimisă în judecată, însă a fost achitată de instanțele de judecată.
Subiectul a fost tratat pe larg inițial în Gazeta Sporturilor, iar apoi în Libertatea.
„Într-o dimineață de mai, din 2017, procurorii DIICOT dădeau buzna în locuința jurnalistei Gabriela Scraba pentru a-i lua cu japca laptopul și pentru a-i spune că este acuzată de divulgarea de secrete de serviciu și informații nepublice. Într-adevăr, Scraba trimisese către presă informații dintr-un raport al Curții de Conturi din 2016, care arăta că fostul șef al SRR era cam mână spartă cu fondurile publice ale instituției și că-i plăcea traiul pe picior mare. Privată de dreptul la apărare și luată pe sus ca și cum ar fi fost o amenințare la siguranța națională, Scraba și-a recunoscut „vinovăția”, sperând să scape de noroiul de pe bocancii procurorilor cu exces de zel. Pentru că ancheta procurorilor a fost abuzivă, două instanțe de judecată le-au dat cu flit matinalilor de la DIICOT și le-au demonstrat că bugetul unei instituții publice nu este secret de stat, ci informație de interes public”, se arată în comunicatul ActiveWatch.
Foto: Sorin Cioponea
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro