Astăzi este o zi fi o zi specială, tratată pe Libertatea.ro cu transmisii în direct. În emisiunea lui Tetelu, vor veni Toni Grecu și alți invitați care vor comenta, într-o manieră spectaculoasă, alegerile și nevoia de schimbare a clasei politice.
Adriana Nedelea va avea, pe parcursul zilei, ediții speciale, iar la ora 21.00 va prezenta exit poll-urile realizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) din Cluj.
Pe parcursul zilei de duminică, Libertatea a publica date demografice despre participarea la vot, obținute de IRES.
Contactat de Libertatea, Vasile Dîncu, președintele IRES, a explicat că sondajele de tip exit poll sunt importante deoarece „sunt o formă de control democratic”.
Prin exit poll nu se studiază numai rezultatul, ci se studiază și lucruri care sunt la fel de importante: motivația oamenilor, când s-au hotărât să meargă la vot, de ce votează un anumit candidat. Este un lucru important pentru cultura politică din România.
Vasile Dîncu, președinte IRES:
Vasile Dîncu susține că astfel de studii sunt importante dearoece „transformă alegerile într-un spectacol”
Suntem într-o societate a emoției unde spectacolul este foarte important și asta îi motivează pe oameni. Oamenii văd ce se întâmplă, se mobilizează, participă la acest festival democratic.
Vasile Dîncu, președinte IRES:
Fondatorul IRES este de părere că aceste alegeri prezidențiale vor fi diferite din cauza lipsei unei dezbateri între candidați pe motiv că „lipsa dezbaterii îi face pe unii cetățeni să nu se cupleze emoțional la alegeri și nici informațional”.
Foarte mulți oameni, din interviurile pe care le facem noi în timpul campanie, ne spun că nu a existat o campanie. Jumătate dintre ei ne spuneau acum două săptămâni că nu știu încă cu cine vor vota, că se vor duce la vot, dar nu au ales candidatul.
Vasile Dîncu, președinte IRES:
IRES realizează, duminică, 10 noiembrie, un sondaj la ieșirea de la urne, cu ocazia alegerilor prezidențiale. Aproape 500 de persoane sunt implicate în cercetarea care se desfășoară pe tot parcursul zilei de duminică, începând de la ora 7.00 – ora de deschidere a secțiilor de vot – și până la ora 21.00 – la închiderea urnelor.
Peste 350 de operatori de interviu vor fi prezenți la cele 350 de secții de vot de pe întreg teritoriul țării pentru a intervieva alegătorii, după ce aceștia își exprimă opțiunea de vot.
Reprezentanții IRES:
Exit poll-ul reprezintă un control democratic asupra procesului alegerilor. Nu studiază numai rezultatul votului la urne, ci se ocupă și de testarea motivațiilor pentru care s-au dus oamenii la vot, de ce au votat un anumit candidat, evaluează cunoștințele oamenilor, ce au văzut în campania electorală sau când s-au hotărât.
Potrivit IRES, la ieșirea din secțiile de vot, operatorii vor adresa alegătorilor câteva întrebări despre opțiunea de vot pe care și-au exprimat-o duminică, la alegerile prezidențiale.
Chestionarele vor fi completate într-o aplicație dedicată, direct pe dispozitive mobile – tablete – conectate la internet, astfel încât datele colectate sunt încărcate pe serverul IRES în timp real.
Toate datele sunt prelucrate la sediul central IRES de la Cluj-Napoca de către cercetători și statisticieni pentru ca duminică, la ora 21, să fie publicată estimarea rezultatelor alegerilor prezidențiale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro