Un accident inexistent s-a transformat într-o știre eronată. Greșeala jurnaliștilor a fost aceea că nu l-au căutat pe autorul inițial al informației, ca să verifice.
În privința Libertății, socotim că ar fi simplu acum să spunem că a fost doar viteză sau resurse limitate. Realitatea e că suntem doar 35 de ziariști care fac de la emisiuni TV și până la știri, investigații, reportaje, interviuri, ediția tipărită, site actualizat oră de oră. Dar nu e vorba doar de asta, ci, în primul rând, de neglijență și, mai important, de alegerea conceptual greșită ”de a avea ce au și alții”.
Faptul că am încercat să luăm o reacție de la autorități a fost insuficient. Trebuia să căutăm până la capăt.
Ne pare rău și ne cerem scuze pentru eroare.
Mai mult, sperăm că am învățat din gafă, care nu aparține unui om, ci sistemului redacțional. Am eșuat toți, nu un redactor.
Concluzia noastră nu e cea a lui Selly, că nu poți avea încredere, ci că toți greșim și important e să recunoaștem, să învățăm și să îmbunătățim.
În ceea ce ne privește, ca să vă anunțăm și ce vom face, am luat câteva decizii, vom reduce la anumite subiecte din viteză și vom crește nivelul filtrelor de verificare, sporind inclusiv numărul oamenilor de la newsdesk, ca să oferim mai mult timp pentru a discerne.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro