Bine-cunoscuta moare (zeamă de varză acră), sorbită de una singură sau adăugată generos într-o porţie de ciorbă, rămâne cap de listă printre remediile antimahmureală. Pur şi simplu pentru că este cea mai la îndemână, în perioada de glorie a sărmăluţelor în foi de varză. Efectul ei aproape instantaneu se explică aşa: alcoolul deshidratează puternic organismul, care pierde, prin lichide, şi săruri minerale foarte importante pentru buna funcţionare a tuturor sistemelor; or, moarea conţine multe minerale, care refac echilibrul interior. Acelaşi efect îl va avea şi un alt remediu, ce este drept, mult mai “dur”: 100 ml de oţet de mere, băut dintr-o înghiţitură.
Apa plată (cât mai multe pahare) diluează alcoolul din sânge şi stinge setea mistuitoare provocată de deshidratare.
Mierea, oricât ar părea de ciudat, este remediul perfect după excesele alcoolice soldate cu frisoare şi tremurături (efect al crizei hipoglicemice – glucoza din sânge scade alarmant). Câte şase linguriţe de miere, luate la 30 de minute distanţă, pe parcursul a patru ore, readuc glicemia la valori normale. Dacă ai în casă tinctură de propolis, “te dregi” şi mai iute: diluezi 50 ml de tinctură într-un litru de apă şi bei această cantitate treptat, cu înghiţituri mici.
Suc de mere şi de roşii. Ca să scapi de ameţeli, bea, alternativ, câte 100 ml de suc de mere şi 100 m de suc de roşii. Repetă “cura” de trei ori (în total, vei bea, pe parcursul zilei, 300 ml de suc de mere şi 300 ml de suc de roşii).
Infuzie de mărar. Arsurile la stomac şi senzaţia de greaţă se calmează cu o infuzie din frunze de mărar: pui o lingură de plantă în 250 ml de apă care dă în clocot, stingi focul şi laşi vasul acoperit între 3 şi 5 minute; strecori infuzia şi o împarţi în două părţi egale, pe care le bei după micul dejun, respectiv după cină.
La mulţi ani, petrecere frumoasă şi să NU ai nevoie de aceste leacuri din bătrâni!

 
 

Urmărește-ne pe Google News