RĂSPUNS: DA. Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, pentru câinii din categoria I, și anume, câinii de luptă şi cei de atac, ce sunt asimilaţi, prin caracterele lor morfologice, cu rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor (adică cei proveniţi din încrucişarea raselor), stăpânii sunt obligaţi să încheie o asigurare de răspundere civilă. În caz contrar, ei pot fi amendaţi cu până la 1.500 de lei. Pe de altă parte, pentru a deţine un câine periculos din categoria I, o persoană fizică trebuie să aibă minimum 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu, plus că nu trebuie să aibă nicio condamnare pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. Potrivit avocatnet.ro, proprietarii trebuie să-şi înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, să aibă acasă o plăcuţă cu avertismentul „Câine periculos” şi să depună la sediul poliţiei de la domiciliu o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria I de câini periculoşi (fotocopie) și o declaraţie pe propria răspundere care să cuprindă următoarele date: numărul de identificare al câinelui (aplicat prin tatuare sau microcip); efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor; efectuarea sterilizării câinelui; existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câine.

Botniță, zgardă și lesă sau ham

OUG nr. 55/2002 mai prevede că toți câinii periculoşi din categoria I au accesul interzis în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice şi căilor de acces către acestea. Totodată, accesul în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis doar dacă animalele poartă botniţă şi sunt ţinute în zgardă şi lesă sau ham.

Amenzi între 500 și 3.000 de lei

Proprietarii care nu înregistrează câinii periculoşi la Asociaţia Chinologică Română sau cei care nu depun la poliţie adeverinţa şi declaraţia pe propria răspundere (din care să reiasă, printre altele, existenţa poliţei de asigurare) riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lei. Aceeaşi amendă este valabilă şi pentru cei care nu-şi sterilizează câinii. Dacă îşi duc animalele prin locuri în care acestea au accesul interzis sau dacă nu respectă obligaţia de a le pune botniţă, zgardă şi lesă sau ham, proprietarii pot fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News