Potrivit actualelor prevederi ale Codului Muncii, angajatorul poate suspenda contractul unui salariat, din proprie inițiativă, în următoarele situații:
– pe durata cercetării disciplinare prealabile;
– în cazul în care salariatul a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută;
– în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
– în cazul în care împotriva salariatului s-a luat măsura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică executarea contractului de muncă, precum şi în cazul în care salariatul este arestat la domiciliu, iar conţinutul măsurii împiedică executarea contractului de muncă;
– pe durata detaşării;
– pe durata suspendării de către autorităţile competente a avizelor, autorizaţiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei.
De precizat că, recent, Curtea Constituțională a decis că suspendarea salariatului în timpul cercetării disciplinare este o restrângere exagerată a dreptului la muncă. Dar, potrivit avocat.net, deocamdată, decizia nu poate produce efecte. Astfel, litera “a”, a alineatului 1, al articolului 52, din Codul muncii, va fi suspendată, timp de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR, în Monitorul Oficial. Însă, dacă în acele 45 de zile, Parlamentul sau Guvernul nu vor interveni, pentru a pune prevederea neconstituţională în acord cu Legea fundamentală, efectele juridice ale dispoziţiei vor înceta şi nu vor mai putea fi aplicate.