Cuprins:
Ziua Sfântului Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, e marcată de superstiții fiind considerată un Halloween al românilor. Ceea mai des întâlniră tradiție pentru această zi este cea referitoare la pusul grâului la încolțit.
Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei
Cel mai frecvent, grâul se pune la încolțit în ziua de 30 noiembrie, cea în care românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Dacă este, însă, să respectăm întru-totul tradiția, grâul se pune la încolțit în prima oră a zilei Sfântului Andrei. Așa-dar ar trebui ca pe data de 29 noiembrie să așteptați miezul nopții și apoi să începeți procedeul de semănare a grâului.
Cel mai comod moment al zilei pentru a pune grâul la încolțit este, însă, seara zilei de 30 noiembrie, atunci când toată lumea este acasă și fiecare membru al familiei poate să își pregătească propriul vas, așa cum cere superstiția.
De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei
Potrivit credinței populare românești, grâul este considerat un simbol al belșugului, al prosperității. Indiferent că vorbim de tradiția păgână sau cea religioasă, această plantă este văzută ca sursa vieții, deoarece din grâu se face pâine, iar aceasta este mâncarea de bază.
Din punct de vedere religios, grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, deci, un simbol divin.
Cum se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei
În ziua de Sfantul Andrei, grâul se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, vas de sticlă cu deschidere mare sau chiar o farfurie adâncă.
Grâul se pune în pământ, dar se poate folosi și vată sau un burete.
Metoda clasică de plantare a grâului este următoarea: După ce ați pregătit vasul în care veți pune grâul la încolțit, fiecare membru al familiei va lua o mână de pământ o va așeza pe fundul recipientului, apoi va presăra boabele de grâu și le va acoperi cu încă un strat subțire de pământ.
Unde se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei
Tradiția spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul vas cu grâu. După ce acesta a fost plantat, recipientul se pune pe pervazul geamului, într-un loc cu multă lumină.
Este important ca vasul cu grâu să fie așezat și într-o încăpere călduroasă pentru a crește mai repede și a fi mai bogat.
Este important de știut că după ce grâul a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, pentru a nu se rupe germenii.
Cum se pune în burete grâul la încolțit de Sfântul Andrei
O tehnică mai nou de a pune grâul la încolțit, dar care permite mai multe variante de ornament este cea în burete.
Dacă optați pentru asta trebuie să folosiți bureți de vase noi, nefolosiți, cărora le îndepărtați partea abrazivă.
Peste bureți se pun boabele de grâu și se udă din abundență până ce buretele este îmbibat cu apă. Acest se acoperă cu o caserolă de plastic pentru a se crea un mediu propice încolțirii.
De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei
Potrivit tradiției, punerea de grâu la încolțit de Sfântul Andrei aduce noroc și belșug în casă, dar este și o metodă de a vedea cum va fi anul următor.
În noaptea de revelion se verifică grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei și, în funcție de cum crește acesta, persoana care l-a pus la încolțit va avea sau nu noroc material, belșug și împliniri.
De asemenea, credința populară spune că grâul des și înalt anunță un an rodnic.
Ornamente cu grâu încolțit de Sfântul Andrei
Pentru cei care doresc ca grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei să nu fie pus într-un banal ghiveci, vă oferim câteva idei de ornamente.
Puteți să desenați vasele în care așezați grâul, astfel ca atunci când le puneți pe pervaz, ele să fie și un ornament drăguț pentru cameră. O sugestie pentru familiile care au copii este să deseneze personaje amuzante pe ghivece, astfel încât să le facă mai atractive pentru cei mici și să le stimuleze dorința de a le îngriji.
O altă idee este folosirea unei tăvi pe post de recipient pentru grâu. În acest caz puteți pune diferite figurine printre firele de grâu, creând o grădină în miniatură.
Dacă puneți grâul la încolțit în burete, puteți să vă folosiți de scobitori pentru a prinde între ei bureții și a crea de exemplu o casă. Sau puteți decupa bureții în forma unor figurine înainte de a pune grâul în ei.
Vezi și alte traditii de Sfantul Andrei
Vezi și cele mai frumoase mesaje de Sfantul Andrei