Limitele care trebuie respectate, în cazul executării silite a salariilor și a altor venituri periodice (pensii, indemnizații și alte venituri periodice ale datornicului), sunt stabilite în Codul de procedură civilă. Potrivit avocatnet.ro, poprirea se poate aplica pentru cel mult jumătate din venitul lunar net, dacă este vorba de sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii. Dacă este vorba de orice alte datorii, limita maximă este o treime din venitul lunar net.
Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași persoane, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al acesteia, indiferent de natura creanțelor (în afară de cazul în care legea prevede altfel). Dacă venitul celui supus executării silite este mai mic decât salariul minim pe economie, poprirea nu poate fi pusă pe o sumă mai mare de jumătate din acest salariu minim.
Corelarea cu prevederile din Codul muncii
Pe de altă parte, Codul muncii prevede că reținerile din salariu, indiferent de natura acestora, nu pot depăși, în total, jumătate din salariul lunar net al datornicului. În cazul în care există mai mulți creditori care au bani de recuperat de la același salariat, trebuie respectată următoarea ordine pentru rețineri: 1. Obligațiile de întreținere; 2. Contribuțiile și impozitele datorate către stat; 3. Daunele cauzate proprietății publice prin fapte ilicite; 4. Acoperirea altor datorii. Dar, potrivit Codulului de procedură civilă, compensațiile pentru desfacerea contractului individual de muncă, ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă și sumele cuvenite șomerilor pot fi executate silit, în limita a jumătate din cuantumul acestora, doar pentru datorii reprezentate de obligații de întreținere și despăgubiri pentru daunele cauzate prin moarte sau vătămări corporale.