RĂSPUNS: Conform Codului Muncii, diurna se acordă doar dacă angajații sunt delegați într-o localitate care se află la o distanță mai mare de 5 km față de localitatea unde se află locul permanent de muncă al angajaților. Perioada delegării trebuie să fie de cel puțin 12 ore. Practic, un angajat nu poate fi delegat pe o perioadă mai mare de 60 de zile, de-a lungul a 12 luni.

Delegarea se poate prelungi pentru perioade succesive, de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Nu există, din punct de vedere legal, un prag valoric pentru cuantumul diurnei. De aceea, cuantumul ei  trebuie stipulat în contractul colectiv de muncă sau într-un act adițional din contractul individual de muncă. Tratamentul fiscal este determinat de pragul valoric de 42,5 lei (de 2,5 ori valoarea diurnei pentru instituțiile publice, care este de 17 lei/ zi).

Dacă diurna acordată este mai mică de 42,5 lei/zi , atunci cheltuiala este integral deductibilă. În schimb, dacă diurna acordată este mai mare  42,5 lei /zi, diferența de valoare față de cei 42,5 lei se impozitează cu impozit pe venit, CAS și CASS

 
 

Urmărește-ne pe Google News