Răspuns: Dacă un apartament este nelocuit, nu înseamnă că proprietarul nu are obligaţii. Nu se plătesc consumurile de apă, gaze, energie electrică, gunoi etc. pentru că nu sunt persoane care să le producă, dar se plătesc cheltuielile comune care ţin de proprietatea comună. În această ultimă categorie intră, printre altele, reparaţiile şi pierderile asociaţiei.

Lângă apartamentul în care locuiesc funcţionează un cabinet stomatologic. E zgomot tot timpul, ba chiar şi noaptea. Am un bebeluş şi nu poate deloc să doarmă. Administratorul nu face nimic. Unde pot să reclam? Valentin Doroftei, Bucureşti

Răspuns: În situaţia relatată nu se poate desfăşura o activitate comercială fără acordul şi în condiţiile stabilite de dv., ca proprietar direct afectat din vecinătatea spaţiului respectiv. Condiţiile se referă tocmai la acest aspect al respectării liniştii şi a neperturbării activităţii în asociaţie. Dacă nu se respectă condiţiile, puteţi să retrageţi acordul. Reclamaţie în scopul încetării activităţii pentru că nu respectă condiţiile legale şi interioare ale asociaţiei se poate face numai la emitentul autorizaţiei de funcţionare, şi anume la primăria de sector.

Locuiesc la bloc şi am centrală termică. Administratorul îmi pune 20-30% lunar la plată, pentru ţevile comune. Acum două luni am schimbat o ţeavă de apă caldă. Îmi spune că trebuie să plătesc 100%, deşi am centrală termică. Eu am plătit doar 25%. Nu mă folosesc de apă caldă. Cum e corect? Mihai Adrian, Bucureşti

Răspuns: Orice reparaţie asupra instalaţiilor aflate în proprietate comună, inclusiv cele de apă caldă şi de căldură, se plăteşte de toţi proprietarii, indiferent de opţiunea unora dintre ei cu privire la folosirea instalaţiilor respective pentru uz personal. Procentul aplicat de administrator trebuie justificat cu acte în regulă, şi nu aplicat din condei, pe considerente de uşurinţă şi de incompetenţă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News