Într-adevăr, potrivit prevederilor stipulate la Capitolul X, art. 489, alin. 4, din noul Cod Fiscal, “Pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutivi, consiliul local poate majora impozitul pe teren, cu până la 500%, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local”. De asemenea, la acelaşi articol, alin. (5), se prevede: “Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan”.
Aşadar, un impozit majorat cu până la 500% pentru terenurile nelucrate ar putea fi impus de autorităţile locale începând cu anul fiscal 2016 doar dacă terenul în cauză nu a fost lucrat nici în 2014, nici în 2015. Pe de altă parte, textul legii nu este imperativ, ci opţional (“consiliul local poate majora”), aşa că eventualele majorări rămân la latitudinea consiliului local pe raza căruia se află terenurile/imobilele respective.

Telefonul cititorului: 021.203.08.49 (Luni-vineri 12.00-16.00)

Care sunt atribuţiile preşedintelui asociaţiei de proprietari?
În ultima perioadă am avut unele divergenţe cu preşedintele asociaţiei de proprietari din blocul în care locuiesc. Doresc să aflu exact care sunt atribuţiile acestui post. Florica Ciuroc, Bucureşti
RĂSPUNS: Pentru a elimina disputele contradictorii, consultaţi Legea 230 din 2007. În acest act normativ sunt precizate în mod clar şi atribuţiile preşedintelui asociaţiei de proprietari.
Când pot ieşi la pensie?
Sunt născută la data de 17 octombrie 1957 şi am o vechime în muncă de 29 de ani şi 9 luni. Puteţi să-mi spuneţi când pot ieşi la pensie? Valentina Bădin, Ploieşti
RĂSPUNS: Vă puteţi pensiona la limită de vârstă după anul 2018, luna septembrie, la vârsta standard de pensionare de 60 ani şi 11 luni, pentru că îndepliniţi condiţia stagiului minim de cotizare, care este de 15 ani. (Stagiul complet de cotizare este de 30 ani şi 11 luni).

Urmărește-ne pe Google News