CEDO nu este o instanţă de control împotriva instanţelor naţionale şi nu poate anula sau modifica deciziile lor.
Cererile la CEDO pot fi numai cu privire la actele unei autorităţi publice. Curtea nu soluţionează plângeri îndreptate împotriva unor persoane particulare sau a unor instituţii private.
Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de atac interne (apel şi recurs, în cazul României), într-un termen de 6 luni de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii din dreptul intern. Cererea este inadmisibilă dacă este anonimă, esenţial identică cu o cerere anterior soluţionată sau dacă este vădit nefondată sau abuzivă.
Cererea se trimite la sediul CEDO din Strasbourg, prin poştă, cu confirmare de primire sau prin curier normal, nu prin fax, mijloace electronice sau personal. Dacă îndeplineşte condiţiile prealabile, cererea va fi înregistrată, va primi un număr şi i se va comunica solicitantului să completeze şi să trimită un formular special, în maximum 6 luni de la data primei scrisori adresate Curţii.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News