RĂSPUNS: Alături de Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova și Canada, Israelul face parte din grupul țărilor nonUE cu care România are încheiate acorduri bilaterale, pe modelul regulamentelor comunitare.

Așadar, pentru anii lucrați în Israel, veți primi pensie, pe care o veți putea încasa în România. Potrivit procedurii, cererea de pensie, însoţită de documentele doveditoare, se depune la instituţia de asigurări sociale de domiciliu (casa de pensii de care aparțineți).

Aceasta va transmite în Israel documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie. Comunicarea între instituțiile din cele două state se face prin intermediul formularelor de legătură.

La stabilirea drepturilor de pensie se au în vedere perioadele de asigurare realizate în ambele state, iar drepturile se acordă proporţional cu perioada realizată în fiecare stat. După cum se vede, este o procedură mai anevoioasă, dar care, de regulă, se derulează într-o perioadă de timp rezonabilă. Oricum, potrivit legii, banii de pensie vor fi achitați retroactiv celor îndreptățiți, începând cu data stabilită prin decizia de pensionare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News