Costuri aproximative ingrediente maioneza de post: cartofi: 0,30 lei, ulei de măsline: 3 lei, lămâie: 0,70 lei, muştar: 0,20 lei, sare, piper: 0,30 lei. Total: 4,50 lei
Ingrediente: 1 cartof mare sau 2 cartofi mici, 2-3 linguri de ulei de măsline, sucul de la o lămâie, 2 linguriţe de muştar, 2-3 linguri de apă rece, sare şi piper după gust.
Preparare: se fierb cartofii în coajă, până când se moaie bine. Se dau deoparte, să se răcească, după care se curăţă de coajă şi se pisează până când devin o pastă groasă. Se adaugă treptat uleiul, alternativ cu sucul de lămâie, amestecând cu mixerul sau cu lingura de lemn.
Pe parcurs se încorporează şi muştarul şi apa rece, pentru ca maioneza să capete consistenţa pe care o doreşti. Se sărează şi piperează, apoi se dă la rece.