Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) precizează, pentru capital.ro, că, potrivit regulamentelor europene, plăţile pentru subvențiile din cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin se fac în perioada 1 decembrie a.c. – 30 iunie a anului calendaristic următor:  „Plăţile se fac în maximum două tranşe, în perioada menţionată (…). Însă, statele membre pot plăti înaintea datei de 1 decembrie (dar nu înaintea datei de 16 octombrie), avansuri de până la 50% în cazul plăţilor directe şi de până la 75% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale”. APIA nu precizează, detaliat, care va fi cuantumul total în ceea ce privește subvențiile pe suprafață și, mai ales, cât din această sumă va fi acordată fermierilor în avans, în această toamnă.

Subvențiile pe 2015, blocate de sistemul electronic

Din cauza contractării cu întârziere a serviciilor de realizare şi gestionare a softului şi a blocajelor din modulul electronic realizat de asocierea Siveco – Teamnet pentru APIA, mulți fermieri au rămas cu subvenţiile neîncasate, pentru anul agricol 2015. Concret, potrivit datelor furnizate de APIA, până în prezent, agenţia a efectuat plăţi pentru campania 2015, în valoare totală de 1,936 miliarde de euro, pentru un număr de 929.420 beneficiari (98,44 % din numărul total de beneficiari), pe toate tipurile de fonduri: Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – FEADR şi bugetul naţional. Cele mai mari restanțe sunt la subvențiile pe suprafață și la subvențiile pentru animale.

Arzi pajiștile? Pierzi subvențiile!

În altă ordine de idei, APIA avertizează că fermierii  sunt obligați să respecte normele de eco-condiţionalitate (GAEC 6.2), conform cărora, este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Interdicția are ca scop menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi resturilor vegetale, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. APIA avertizează că cei care nu respectă aceste reguli riscă să piardă subvențiile pe anul 2016. “Agricultorilor care nu respectă condiţia GAEC 6.2 li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi directe şi ale ajutoarelor naţionale tranzitorii, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă”-precizează APIA. Agenția are încheiate protocoale de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru monitorizarea modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu, referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News