RĂSPUNS: Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) este compus, deocamdată, din șase unități de combatere a căderilor de grindină (UCCG), din care trei sunt deja funcționale: Moldova 1 Iași, Moldova 2 Vrancea (cu capacitatea de a proteja o suprafaţă de 150 mii ha în judeţele Vrancea şi Galaţi) și Prahova ( cu posibilităţi de protecţie a 200 mii ha în judeţele Prahova şi Buzău). Alte unități, precum Transilvania, cu centrele Mureș (cu capacitatea de a proteja o suprafaţă de 150 mii ha în judeţele Mureş şi Alba) și Timiș (150 mii ha în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin) și Oltenia- se află în construcție, unele în stadii destul de avansate, o parte din stații urmând chiar a fi omolagate în curând.
Rază limitată de acțiune
De câte ori apar fenomene meteorologice periculoase, cele trei sisteme deja funcționale intră în alertă și, dacă e cazul, lansează rachete antigrindină. De exemplu, într-una din zilele în care se prefigurau căderi de grindină, UCCG Moldova 1 Iași a intervenit la nivelul județului Iași lansând rachete din 4 puncte: Maxut-Deleni, Valea Racului, Ruginoasa și Hodora. De aici s-au înregistrat 12 intervenții active în atmosferă, care au protejat recoltele și comunitățile din zonă, față de căderile de grindină. În aceeași zi, în raza de intervenție a UCCG Moldova 2 Vrancea, s-a intervenit activ în atmosferă, prin lansarea a 2 rachete antigrindină, de la Anghelești. Și UPCCG Prahova a intervenit în zilele cu căderi de grindină, în cele opt puncte de lansare din cadrul unității. În ziua respectivă, din punctul de lansare Pietroasele, au fost desfășurate opt acțiuni de combatere a grindinei, alte patru acțiuni în Tohani, patru intervenții din Ceptura, două din Mehedința și una din Tătaru. Potrivit reprezentanților MADR, eficiența intervențiilor a fost de 100%, în zona protejată de unitățile din cadrul SNACP, acolo unde s-a intervenit nemaifiind înregistrate căderi de grindină. Sistemul național antigrindină nu are, însă, în acest moment, capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii țări, fiind protejate doar zonele acoperite de unitățile deja operaționale.
Fonduri pentru dezvoltarea sistemului
La finele luni mai a.c, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, obiectivele și finanțarea etapei a XVII-a a Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pentru perioada 2010-2024. Etapa din acest an a Programului va beneficia de fonduri în sumă de 15,305 milioane lei, asigurate de la bugetul de stat. Finanțarea din acest an este mai mare decât cea asigurată anul trecut, când aceasta a fost de doar 6,642 milioane de lei.