Jurnaliștii Libertatea transmit începând de astăzi din Republica Moldova. Pe 27 martie vor fi marcați simbolic 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. După un veac, Republica Moldova este o țară suverană. Prin reportajele noastre, vrem să vă arătăm cum s-au schimbat în acest timp țara și viețile românilor de peste Prut. Au trecut și 27 de ani de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică.
UPDATE ora 15:30. Manifestanții strânși în Piața Marii Adunări Naționale au adoptat Proclamația Marii Adunări Centenare, care spune că unirea Basarabiei cu România este unica soluție de supraviețuire și progres al românilor dintre Prut și Nistru. Marea Adunare Centenară din Chișinău a fost închisă cu Hora Unirii.
UPDATE ora 14:05. Autoritățile din Chișinău sunt vigilente și încearcă să evite orice potențial conflict în timpul manifestației. Polițiștii moldoveni au confiscat, de la un grup de tineri, o bâtă și un box cu care aceștia încercau să pătrundă în mijlocul manifestanților. În total, 21 de persoane au fost reținute pentru că au încercat să pătrundă cu obiecte interzise (măști medicinale, măști antigaz, pumnale, cuțite, bâte), ascunse în rucsacuri.
UPDATE ora 13:50. Fostul președinte al României Traian Băsescu a ținut un discurs la Chișinău.
„Suntem singura țară care mai acceptă să trăiască după voința lui Stalin și Hitler. Balticii au fost băgați prin pactul ticălos Ribbentrop-Molotov în Uniunea Sovietică. Astăzi sunt în NATO și Uniunea Eropeană. Polionia a fost împărțită, astăzi este stat membru NATO și în Uniunea Europeană. România a rămasă exact așa, din voința lui Stalin și Hitler. Este o chestiune de demnitate națională reîntregirea țării. Moldova este parte a României! Moldovenii sunt cetățeni ai României!”, a spus Băsescu.
Și fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, le-a vorbit manifestanților despre realizările sale și ale Partidulyi Liberal. „În 2007 am mers să depunem flori și am fost arestați, am sărbătorit Unirea fiind arestați. Am construit la gară monumentul în memoria victemelor deportărilor comuniste. Unire!”, a declarat Chirtoacă, potrivit Unimedia.
UPDATE ora 12:40. A început mitingul de susținere a unirii Republicii Moldova cu România. Mii de oameni sunt la această oră în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.
La miting participă și reprezentanți ai mai multor partide din România, printre care PNL și Noua Dreaptă.
UPDATE ora 11:50. La această oră, Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău sunt circa 2.000 de persoane.
UPDATE ora 11:05. Oamenii au început să se strângă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Din boxele puse lângă scena amenajată chiar în fața guvernului se aud cântece cu mesaje legate de unire. Forțele de ordine sunt în toate punctele importante din oraș, mai ales în jurul instituțiilor publice. Atmosfera este, la această oră, pașnică.
Adunarea din centrul Capitalei Republicii Moldova este organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012. Mai multe partide politice din România, printre care PNL, USR, și PMP, și-au anunțat prezența.
Mitingul va începe la ora 12:00, iar organizatorii afirmă că evenimentul va aduna zeci de mii de persoane din toată Republica Moldova. Circa 1.000 de participanți sunt așteptați din partea delegațiilor primăriilor înfrățite și a organizațiilor civice.
În același context, scriitorul moldovean Andrei Țurcanu, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a declarat, pentru RFI, că unirea cu România este ”absolut necesară”, pentru că Moldova ”a eșuat” ca stat.
”Reunificarea celor două state este absolut necesară pentru că 27 de ani de independență au arătat că noi suntem neguvernabili. La conducere au fost diverse partide și până la urmă s-a dovedit că fiecare partid, ajungând la guvernare, devine un mic partid comunist. Deci, este imposibil fără niște tradiții de stat, fără niște tradiții ale unei birocrații. Aceste declarații, zise simbolice, nu sunt chiar atât de simbolice pentru că ceva s-a întâmplat acolo jos, la sate. Lumea a văzut că este imposibil să mai mergem pe această cale a independenței, care la început era o opțiune valabilă. Dar s-a văzut că am eșuat ca un stat independent și atunci unirea, în acest caz, este unica noastră șansă de a ieși din impasul în care ne aflăm (…)”, a declarat Andrei Țurcanu.
Subiectul Unirii României cu Republica Moldova este unul extrem la sensibil la Chișinău. Diplomația românească, dar și politicieni de la București de rang înalt susțin că cele două țări și-ar putea găsi un drum comun în cadrul Uniunii Europene, dar separat ca și națiuni. Însă, sunt extrem de multe voci care cer formarea unui singur stat, în ciuda opoziției populației din zonele majoritar rusofone. Sondajele de opinie opinie arată că populației este divizată când vine vorba despre subiectul Unirii cu România, cei care nu doresc acest lucru sunt deocamdată majoritari.
Igor Dodon a declarat că ”există riscul ca duşmanul numărul unu al Republicii Moldova să fie românii”, afirmația fiind făcută într-un interviu în care președintele de peste Prut a vorbit despre mișcarea unionistă de la Chișinău.
În Republica Moldova este și fostul președinte Traian Băsescu. Acesta a spus, sâmbătă, că România poate susține, în prezent, procesul de reunificare a țării. El a mai punctat că oamenii din cele două țări vorbesc aceeași limbă, au aceeași cultură și istorie, iar acestea sunt singurele care trebuie să-și dorească unirea.
Libertatea lansează HARTA INTERACTIVĂ #salvatipipera
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro